Ako neko misli da će se za ratni zločin – ubistvo naših ljudi, rasplatiti paradajzom ili nekim ograničenjima u građevinskoj ili nekoj drugoj oblasti, duboko se vara. Mi ćemo još mnogo puta podsetiti na ono što su oni uradili i oni će još mnogo puta zažaliti zbog onog što su učinili. Mi nemamo nameru i nećemo zveckati oružjem, rekao je juče ruski predsednik Vladimir Putin u svom godišnjem obraćanju gornjem domu ruskog parlamenta (Savetu Federacije) kome je tradicionalno prisustvovalo oko hiljadu ljudi najviših predstavnika države iz raznih oblasti.

Govoreći o terorističkoj opasnosti u svetu, Putin je rekao da su se Irak, Libija i Sirija preobratili u zonu haosa i anarhije odakle dolazi opasnost celom svetu. Mi znamo zašto je to tako, ko je hteo da nametne svoja pravila, pa 'oprao ruke' otvarajući put radikalima i teroristima. On je dodao da ne može biti nikakvih kontakata sa terorističkim organizacijama, njihovog korišćenja za svoje ciljeve ili biznis. Mi znamo ko im u Turskoj daje da zarađuju na nafti. Za te pare oni unajmljuju najamnike i organizuju terorističke akte. Mi se sećamo da su se u Turskoj skrivali ratnici koji su vršljali na Severnom Kavkazu tokom 2000-ih godina. Tamo ih ima i sada. Turski narod je dobar i talentovan. Mnogo je prijatelja u Turskoj. Oni treba da znaju da mi nismo stavili znak jednakosti između njih i vladajuće vrhuške, koja je odgovorna za pogibiju naših vojnika.

Ruski predsednik je rekao da samo Alah zna zašto su oni (turska vladajuća vrhuška) oborili ruski avion. Očigledno da je Alah hteo da kazni vladajuće, lišivši ih razuma. Ali neće dočekati da mi reagujemo nervozno, toga neće biti, rekao je Vladimir Putin i dodao da će ruska reakcija biti u skladu sa odgovornošću pred narodom. On je podsetio da je Rusija više puta bila pred sudbonosnim izborom puta daljeg razvoja. Takvu granicu smo prošli 2014. godine kad se desilo ponovno ujedinjenje Krima i Sevastopolja sa Rusijom. Rusija je punim glasom objavila da je jaka samostalna država, rekao je Putin.

Suspendovan Turski tok

Moskva – Moskva jesuspendovala projekat izgradnje gasovoda prema Turskoj, preneo je TASS, pozivajući se na izjavu ministra energetike Aleksandra Novaka. Novak je izjavio da su pregovori sa Turskom o izgradnji tog gasovoda suspendovani. Generalni direktor državne energetske kompanije Gazprom Aleksej Miler je izjavio ranije juče da Ankara treba da se obrati Moskvi ako joj treba projekat Turski tok što još nije učinila.

Agencija podseća da je sporazum of izgradnji gasovoda sa četiri linije kapaciteta 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje postignut u decembru 2014. godine. Prema tom sporazumu, 16 milijardi kubnih metara gasa bi išlo Turskoj, a preostalih 47 milijardi bi išlo u prema Grčkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari