Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili izjavio je da ima „dokaze“ da je Rusija finansirala demonstracije koje su krajem maja organizovane u toj bivšoj sovjetskoj republici. U intervjuu ruskom opozicionom časopisu Nju tajms Sakašvili je rekao da ne postoji apsolutno nikakva sumnja da je to bilo odatle finansirano. „Imamo brojne dokaze i čak mislim da ćemo moći da ih i javno predstavimo, da je te akcije, nažalost, finansirala Rusija“, rekao je gruzijski predsednik.


Krajem maja demonstranti su više dana danonoćno organizovali proteste u centru Tbilisija. Njih je, međutim, u noći između 25. i 26. maja policija brutalno rasterala. Dve osobe, među kojima i jedan policajac, poginule su nesrećnim slučajem kada je na njih velikom brzinom naletela jedna kolona vozila. I dok su zapadne zemlje izrazile nezadovoljstvo načinom na koji su rasterani demonstranti, Sakašvili je izjavio da je intervencija snaga reda bila potpuno adekvatna. „Ne mislim da je intervencija bila oštra. Imali smo posla sa ljudima koji su želeli da izazovu nasilje“, dodao je on. Sakašvili je takođe optužio ruske vojne obaveštajne službe da su poslednjih godina na teritoriji Gruzije organizovale atentate.

Prema njegovoj oceni, ruski premijer Vladimir Putin pokušava da ponovo preuzme kontrolu u Gruziji, uspostavljajući nekadašnji Sovjetski Savez.“On želi da povrati Sovjetski Savez i to uopšte ne krije“, rekao je Sakašvili. Gruzija optužuje Rusija da je nelegalno okupirala dve separatističke gruzijske oblasti, Abhaziju i Južnu Osetiju, čiju je nezavisnost Moskva priznala nakon jednomesečnog ratnog sukoba između dve zemlje u avgustu 2008. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari