Da sam hteo, za dva dana sam mogao da imam ruske trupe, ne samo u Kijevu već i u Rigi, Viljnusu, Talinu, Varšavi i Bukureštu, navodno je izjavio ruski predsednik Vladimir Putin 18. septembra, tvrdio je nemački Zidojče cajtung. On je to, prema ovom listu, rekao ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku, koji je zatim o tome obavestio zvaničnike EU.


Euobserver je pitao tri ruska analitičara da li Putin zaista to može da uradi. Kratak odgovor je – ne. Oni smatraju da su baltičke zemlje „neodržive“ zbog blizine sa Rusijom, ali da Bukurešt i Varšava imaju drugačije izglede. „Bukurešt se ne dovodi u pitanje, jer bi ruske trupe morale da pređu ogromnu teritoriju, a to je tehnički nemoguće“, kaže Pel Baev, nekadašnji istraživač na institutu ruskog Ministarstva odbrane. Varšava je ranjivija. Ruski tenkovi i pešadija bi mogli da napadnu Poljsku iz Belorusije i Rusije, a rakete bi mogle da pogode poljske gradove iz Kalinjingrada.

Međutim, ruski avioni i pešadija bi sprovodili vojne operacije daleko od svojih baza, što bi dovelo do komplikacija sa snabdevanjem goriva i ostalog potrebnog vojnog materijala. „Možda bi Rusi mogli da dođu do Varšave, ali šta bi se desilo posle toga“, pita Igor Sutjagin, bivši agent. Obojica analitičara su pak rekli da je Kijev „nadohvat ruke“. Međutim, Sutjagin tvrdi da NATO avioni mogu da nanesu veliku štetu ako bi ruske snage prešle na teritoriju neke zemlje članice Alijanse. „Bez nadmoći u vazduhu, on nema šansu da pobedi“, kaže Sutjagin.

Baev navodi da je nuklearna eskalacija nezamisliva, ali da vojni analitičari ipak razmišljaju o tome. Prema njegovim rečima, Rusija bi mogla „taktički“ da koristi nuklearno oružje kao „jednaku silu“ protiv NATO. On podseća da su se u proteklih 30 godina zapadne vojne doktrine pomerile ka „fleksibilnijem odgovoru“ – umesto taktičke nuklearne reakcije, koriste eskalaciju konvencionalne visoke preciznosti napada na ruske ciljeve.

Pavel Podvig iz UN-ovog instituta za razoružavanje ističe da bi Rusija to taktičko oružje koristila samo u odbrani: „Ruska vojna doktrina kaže da će Rusija koristiti nuklearno oružje ako se suočava sa egzistencijalnom pretnjom.“

Zašto je onda Putin navodno rekao to za Bukurešt i Varšavu? Baev smatra da Putin možda ima pogrešnu sliku svojih kapaciteta. „On živi u Kremlju i sve je oko njega čvrsto organizovano i niko ne sme da mu se suprotstavi“, objašnjava Baev. Podvig kaže da je teško znati šta Putin misli i dodaje da tu njegovu izjavu shvata kao figurativnu. „On pokušava da sačuva imidž čoveka koji je spreman da preuzme rizik koji Zapad ne sme“, navodi Podvig. Za razliku od Baeva, on kaže da Putinov blef očigledno funkcioniše. „Videli ste da je Zapad veoma oprezan oko slanja oružja Ukrajini, delom zbog toga što niko ne želi da krene u pravcu koji bi mogao da eskalira“, zaključuje Podvig.

Testiranje raketa nema veze sa Ukrajinom

Rusija je od izbijanja sukoba u Ukrajini testirala dve strateške nuklearne rakete sa veštačkim bojevim glavama. U planu je testiranje još dve interkontinentalne balističke rakete, i to u oktobru i novembru. Pavel Podvig kaže da ti testovi nemaju nikakve veze sa ukrajinskim sukobom. Testiranja su normalna vojna praksa i NATO je o njima obavešten mesecima unapred.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari