Kako je Knez Lazar osvojio do tada neosvojivu tvrđavu Golubac, gde je i na koji način poginuo slavni poljski vitez Zaviša Crni, šta je radovalo ili mučilo ovdašnju vlastelu – Despota Stefana Lazarevića, vojvodu Jeremiju, Đurađa Brankovića i njegovu ženu prokletu Jerinu, te kako je živela jedna obična srednjovekovna seljanka ili vila sa Dunava, imali su jedinstvenu priliku da saznaju svi koji su se tokom proteklog vikenda našli u Golupcu.

U autentičnom ambijentu, uz srednjovekovnu muziku i glumce obučene u prave srednjovekovne odežde, posetioci su bili u prilici da se upoznaju sa životom u srednjem veku. Da bi atmosfera bila zaista autentična, i predsednik opštine Zoran Pajkić je kao domaćin morao biti obučen u srednjovekovno odelo.

Dok su slušali nesvakidašnji koncert srednjovekovne muzike u izvođenju putujućih muzičara – ansambla Flauto Dolce i ćaskali sa istorijskim i mitološkim junacima Golubačke tvrđave, posetioci su mogli i da okuse nešto od tradicionalne i davno zaboravljene hrane sa srednjovekovne trpeze, piju kvalitetno vino i sokove od drenjine.

Loše vreme nije uspelo da omete srednjovekovni spektakl već je samo promenilo lokaciju održavanja, pa je umesto u Gradskom parku održana u Sportskoj hali Golubac.

Ovaj jedinstven događaj organizovali su, u okviru projekta „KONCERTiši se! – putuj kroz vreme“, preduzeće Tvrđava Golubački grad i Centar za kulturu i informisanje Kissaroo (Kisaru), u saradnji sa Fakultetom muzičke umetnosti iz Beograda. Projekat su podržali Centar za promociju nauke Republike Srbije i Opština Golubac. Realizaciju koncerta su pomogli Grad Smederevo i Zavod za proučavanje kulturnog razvitka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari