Neobičan mini karavan nedavno se obreo u Novoj Varoši. Reč je četvoro mladih Francuza koji su se u varošici na padinama Zlatara okrepili i odmorili pred nastavak svog puta oko sveta, koji planiraju da pedesetak država na različitim kontinentima pešice obiđu u narednih deset godina.


Sandrin Šamusi (26) i Karolin Moaro(31) sprijateljile su se preko interneta. Samo mesec dana nakon što su se upoznale, odlučile su da letos započnu svoju životnu avanturističku priču. Opremljene samo najneophodnijim stvarima, krenule su preko Švajcarske, Austrije, Slovenije, obrele se na hrvatskom primorju, gde su se, uz predhodni dogovo, srele sa poznanicima Sedeikom Gralom (39) i Damjenom Perjedom (35).Sa Jadrana zajedno pešice kreću ka Srbiji, u koju ulaze preko Jabuke u blizini Prijepolja.

Tako su se ovi svetski putnici našli i u Novoj Varoši, gde su se oduševili srdačnošću i gostoprimstvom žitelja naše varošice, koji su im obezbedili konak i okrepili ih bogatom trpezom sa specijalitetima zlatarskog kraja. Da steknu najlepše utiske o našem gradu i njenim meštanima, doprinela je i ovdašnja Turistička organizacija koja im je priredila srdačan doček.

– Najčešće spavamo pod šatorima, a kako bismo upoznali ljude, prirodne lepote kraja koji obilazimo i saznali više o lokalnim običajima, često pešačima i stazama i putevima koje koriste planinari. Bili smo u situacijama da smo se, zbog konfiguracije terena i vremenskih nepogoda, jedva probijali i zbog hladnoće vapili da pronađemo bilo kakav krov nad glavom. Srećom, nailazimo na dobre i ljubazne ljude, koji nas puste u svoje domove i nahrane nas onim što imaju. To je i najlepše iskustvo da upoznate ljude koji su spremni da u svojim kućama ugoste potpune neznance, kažu mladi Francuzi, kojima su na ovom putovanju opremljeni vrećama za spavanje, šatorima, foto aparatima,ali i lap topovima, kako bi bili u stalnom kontaktu sa svojim najbližima, da im se jave i kažu da su dobro, uvereni da će uspeti da ostvare svoj životni san – obiđu svet.

Nakon Srbije, ovi svetski putnici nameravaju da obiđu Bugarsku, zatim put Turske, Gruzije, preko Azerbjedžana, sve do Irana, Turkenistana, potom Mongolije, Kine, Rusije, put Amerike, što je blizu pedeset država na gotovo svim kontinentima.

– Putovanje je jednostavno naš život i ništa nas ne može pokolebati da ostvarimo svoj životni san – kažu Francuzi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari