Zahvaljujući višegodišnjoj uspešnoj saradnji sa departmanom Vandeja u zapadnoj Francuskoj, Biblioteka Centra za kulturu Kladovo vlasnik je jednog od retkih bibliobusa u Srbiji. Za nepune dve godine koliko je ovo savremeno vozilo, stiglo je kao donacija partnera iz Vandeje, krstari kladovskim selima prosečan broj korisnika biblioteke na točkovima čini čak trećinu ukupnog broja članova biblioteke.


– Iako je to mnogo manje nego što je to slučaj u zemljama u okruženju, prosečan broj korisnika, odnosno članova bibliobusa u Sloveniji je oko 5.000 i među njihovim članovima ima i odraslih, a u našem slučaju to su samo deca, ipak smo zadovoljni jer dolazak našeg bibliobusa predstavlja radost za mališane u selima koje obilazimo. Dosadašnje iskustvo pokazalo je da je bibliobus mnogo više od ponude knjige. Razgovor i pažnja, briga i posvećenost meštanima ovih sela znači više od svega – kaže za Danas :Žaklina Nikolić, direktorka Biblioteke Centra za kulturu iz Kladova koja je učestvovala u radu međunarodnog skupa bibliotekara „Biblioteka u akciji“ održanog u Mariboru, na kome je predstavila aktivnosti bibliobusa iz Srbije.

Savez bibliotekarskih društava Slovenije organizovao je strukovno okupljanje bibliotekara iz Slovenije, Hrvatske, Italije, Holandije, Mađarske i Srbije sa ciljem da podstakne javnost, ali i struku, da prepozna i razmisli o značenju i uticaju bibliotekara, kojim svojim radom podstiče razvoj čitalaštva i podiže kvalitet života pojedinca. Kroz referate i video prezentacije predstavljene su, pored ostalog, pokretne biblioteke iz regiona i efekti rada putujućih biblioteka, koji nisu beznačajni i sve su više zastupljeni u celom svetu.

– Biblioteke na točkovima su veoma prikladan i dostupan vid dostavljanja knjiga do udaljenih ili nepristupačnih delova naselja veće sredine ili do hendikepiranih i starih lica ili nedosegnutih korisnika. Od najsavremenijeg Columbusa iz Holandije, uhodane bibliobusne službe Italije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske, koja datira s početka sedamdesetih godina, do prezentacije bibliobusa iz Srbije , koja pored Makedonije u regionu ima najmanje pokretnih biblioteka, u Prijepolju i Kladovu, i kombi vozilo u Aleksincu, predstavile su se mnogobrojne biblioteke, i sve su imale poučna i zanimljiva iskustva – kaže Žaklina Nikolić koja je u Sloveniji predstavila aktivnosti bibliobusa iz Srbije.

Sastavni deo stručnog skupa bibliotekara bio je i Festival bibliobusa, modernih putujućih biblioteka koji su bili dostupni potencijalnih čitaocima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari