Nakon mesec dana, članovi pozorišta „Masuka“ iz Velike Plane, ponovo su gostovali na sceni novovaroškog Doma kulture, ovog puta sa predstavom „Putujuće pozorište Šopalović“, koju je po tekstu našeg poznatog književnika Ljubomira Simovića, režirao Miloš Jagodić.

Ovaj komad Planjani su u svom rodnom gradu premijerno izveli pre tri i po meseca, a povodom značajnog jubileja – 80. godišnjice uspešnog rada i postojanja teatra „Masuka“. Glumačko umeće ansambla iz Velike Plane, zanimljiva režija, autentična kostimografija i jednostavna scenografija, oduševili su i, ovog puta, na žalost, malobrojne domaće poklonike pozorišne umetnosti, koji su glumce na sceni, posebno glavne protagoniste – Mišu Bajkića, Vesnu Đorđević, Lenku Slavnić, Marka Bogdanovića i Nenu Bajić, pozdravili burnim aplauzima. Iako je predstava trajala gotovo puna dva sata uspela je da zadrži pažnju publike, jer prati sudbine i događaje putujuće pozorišne trupe, koja se u vihoru drugog svetskog rata bori za goli život, ostajući verna svojim ubeđenjima da je umetnost nasušna potreba i u ratnim vremenima.

Novovarošani su, inače, prvi susret sa planjanskim teatrom imali pre pet godina, na manifestaciji pod nazivom „Zlatarska zimska zbitija“. Od tada su u našem gradu gostovali u više navrata, a poslednji put u martu u okviru ovogodišnjih Dana kulture, kada je omladinska scena izvela predstavu „Beogradska trilogija“, a dečji ansambl „Guska na mesecu“. Naši sugrađani su u svakom slučaju imali prilike da se uvere u kvalitet ovog pozorišta, koje je za osam decenija postojanja proslavilo 150 premijera, a prema procenama planjanskih poznavaoca tamošnjih pozorišnih prilika, preko 700 ljudi iz tog malog mesta živelo u „svetu teatarskih iluzija“ i to kao glumci, reditelji, scenografi, kostimografi, tehničari, upravnici.

Predstava o idolopoklonstvu

Dan nakon planjanske predstave, domaći poklonici pozorišta imali su priliku da pogledaju i komad „Kako sam voleo druga Tita“, koji su izveli članovi Kulturno-prosvetnog centra „Bata Bulić“ iz Petrovca na Mlavi.

Ova urnebesna komedija, koju je prema tekstu Radoslava Dorića, režirao Miloš Jagodić, do suza je nasmejala domaću publiku, koja se podsetila vremena idolopoklonstva prema Josipu Brozu i divljenja svih naroda i narodnosti eks Jugoslavije prema svom doživotnom predsedniku. Period komunizma i socijalističkog samoupravljanja , ali i nove demokratske vlasti u predstavi su ismejani do groteske, a svoj glumački posao , sjajno su te večeri odradili Dobrivoje Petrović, Miroslav Živadinović, Ljubomir Denić, Suzana Stanović i Miodrag

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari