Proizvođači povrća u rudničko-takovskom kraju suočeni su sa pravom najezdom puževa golaća, koji im potpuno uništavaju bašte u plastenicima i na otvorenom prostoru, ostavljajući pravu pustoš.

Prema rečima Mikajila Obradovića iz sela Sinoševići, puževi su braon boje i nikada ih nije bilo ovoliko zbog čega ih zemljoradnici svakodnevno, rano ujutru i kasno uveče, satima sakupljaju i uništavaju. Mnogi koriste hemijske preparate, ali bez odgovarajućih znanja kako se sa njima radi pa su sami pronašli način da površine posipaju solju i tako puževe odbijaju da priđu povrću. Međutim, čim padne kiša sve se to spere.

Tatjana Petrović-Đorđević iz poljoprivredne apoteke „Agroprima“ u Gornjem Milanovcu kaže da je reč o španskom golaću (Arion lusitanicus) koji spada u najštetnije vrste, da se pojavljuju za vreme vlažnog vremena, te da su posebno aktivni noću. Ona objašnjava da je njihovo uništavanje moguće mehanički na malom prostoru, biološki, kao i hemijskim preparatima zašta je potrebna posebna obučenost i preventivne mere jer karenca traje 21 dan.

Zemljoradnici ističu da su se ovi puževi pojavili pre deset godina, a da ih je sve više i da je neophodno preduzeti organizovane mere na nivou države jer ih ima širom Srbije, posebno u ravničarskim krajevima što već sada prouzrokuje milionske štete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari