Udružeje likovnih umetnika Kostolca „ART“ u junu ove godine obeležiće vredan jubilej – deset godina rada i postojanja.

U pomenutom periodu priređen je veliki broj kolektivnih i samostalnih izložbi, organizovana Međunarodna likovna kolonija, prigodnim izložbama obeleženi značajni datumi vezani za Gradsku opštinu i Privredno društvo TE-KO Kostolac, Međunarodni Dan žena… Rečju, tridesetak slikara amatera među kojima je i onih koji svojim umećem dosežu i profesionalni, akademski nivo, svojim stvaralaštvom doprineli su bogatijem kulturnom životu svojih sugrađana.

– Ne treba zaboraviti da Udruženje „Art“ vuče korene slikarstva iz sada već davne 1979. godine kada je u okviru KUD „Kostolac“ postojala Likovna sekcija „Atelje 79“ koja je u ono vreme postigla zapažene rezultate na mnogobrojnim smotrama i festivalima ex Jugoslavije. Rukovodilac te sekcije bio je novinar Miodrag Kuzmanović, a predsednik Organizacionog odbora Žika Ilić – Lozovički koji je ujedno i jedan od osnivača ULUK „Arta“. Naše Udruženje je nastavilo tradiciju „Ateljea 79“ doprinoseći na taj način razvoju i unapređenju kulture u našem gradu, posebno edukaciji dece. Zašli smo u četvrtu deceniju od samog početka stvaranja likovne kulture na ovim prostorima, uspeli smo da sačuvamo ono što predstavlja grad Kostolac u punom sjaju, a to je likovna umetnost – kaže Željko Stojićević, predsednik ULUK „Art“.

Ovo Udruženje danas ima 25 aktivnih članova, jedan broj je novembra meseca prošle godine formirao novo – Udruženje likovnih umetnika „Spektar“. Ne ulazeći u suštinu problema zbog kojih je došlo do podele, treba reći ono o čemu se očigledno nije mnogo vodilo računa prilikom raskola. Oba udruženja insistiraju u svojim programskim orijentacijama na prijem novih članova čime se neminovno kvantitet stavlja iznad kvaliteta, dupliranje izložbi u inače oskudnom i neadekvatnom izlagačkom prostoru su manji problem od onog koji tišti sva amaterska udruženja, a to su finansijska sredstva. Tim pre što se njihovi programi neće mnogo razlikovati, pa se i postavlja logično pitanje, ko u ovim kriznim vremenima može sebi da dozvoli luksuz da u jasno definisanim terminima ima po dve izložbe slika, dve likovne kolonije…

Ne treba zaboraviti da u ovom gradu tri i po decenije postoji jedno Kulturno umetničko društvo koje sa uspehom prezentuje Kostolac na domaćoj i inostranoj sceni, a kome su još kako potrebna sredstva za iole normalno funkcionisanje, da je Gradsko pozorište posle duže pauze u velikoj stvaralčkoj ekspanaziji, tu su Gradski hor i časopis „Majdan“ koji sve teže opstaju bez pomoći lokalne samouprave i privrede grada. Ovo je po svemu sudeći problem o kome mora da se razgovara, a gde drugo nego u Gradskoj opštini Kostolac, tačnije, novoformiranom Centru za kulturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari