Račun za struju manji od 100 dinara zbog taksi narastao na više od 1.300 dinara 1Foto Z.S.M.

Da li znamo šta sve plaćamo i kolike su takse i dažbine na račune koji nam stižu? Kragujevčanin Srećko Aleksić, javio se „Danasu” jer je njegov račun za struju u lokalu u kome je potrošeno 5 kilovata zbog 11 vrsta taksi i dažbina od manje od 100, narastao na više od 1.300 dinara.

– Ovo je nemoguće i bezobrazluk, kontaktira nas čitalac Aleksić.

U lokalu, čiji je zakupac, i tenutno ga i ne koristi, stigao je račun za struju na kome jasno piše da je potrošio 5 kilovata ali je sa čak 11 taksi i ostalih dažbina on uvećan za više od 1.300 posto.

– Račun za februar za potrošnju električne energije koji mora da se izmiri do ponedeljka, 28. marta me je šlogirao. Po njemu je potrošeno samo 5 kilovata električe energije ali je za ostalim dažbinama i taksama on izrastao u sumu koja je besmislena, ali taksativno poradvada i obračunata, kaže za „Danas” Srećko Aleksić (59), mašinski inženjer, zakupac lokala u Tržnom centru „Prostor”.

Po računu koji mu je stigao i koji nam pokazuje, potrošnja u lokalu koji iznajmljuje je za februar bila 5 kilovata, 3 u višoj i 2 u nižoj trifi, u narodnu poznatojoj kao „jeftinija struja”. Po cenovniku Elektropivrede Srbije to košta 6,408 dinara preko dana a, u nižoj, večernjoj i jeftinijoj varijanti 3,20 dinara a njegov račun za februar iznosi 1.305,48 dinara.

– Prvo, lokal je u Tržnom centru „Postor” u kragujevačkoj Pešačkoj zoni i zatvoren je od 20 sati, tako da je nemoguće da u njemu postoji, posle tog vremena – od 22 do 07 časova kada je umanjena tarifa. Jednostavno, ovaj objekat tada ne radi i bilo kakva pa i najbeznačajnia potrošnja struje je i teoretski nemoguća, ističe on.

Račun za struju manji od 100 dinara zbog taksi narastao na više od 1.300 dinara 2
Od pet kilovata do više od 1.300 dinara Foto Z.S.M.

A, kako je on na svojih utrošenih 5 kilovata stigao do 1.300 puta veće cifre, lako je ustnoviti po računu koji mu je stigao, kao u najuzbudljivijim filmovima.

Na onih potrošenih ili ne 19,22 i 3,20 dinara ide još 11 taksi dažbina. Prva od njih je obračunska snaga koja račun „podiže” odmah na 575, 82 dinara. Onda stavka – ukupno za energiju i snagu 595,24, (već naplaćena stavka) i trošak garantovanog snabdevanja 142,62 dinara.

– Sledi naknada za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, dakle onih koji imaju monopol. Mi, njih podstičemo da budu monopolisti i sve nam ovo uračunavaju i obračunavaju. Bezobrazluk, jedini je Aleksićev komentar.

Ali, daleko je od toga da je tu kraj. Sledi naknada za unapređenje enrgetske efikasnosti od 0,08, za svaki slučaj.

– Beznačajna, slažem se, li na broj miliona potrošača u našoj zemlji, onda i ne izgleda tako bezazleno kada se sve sabere. A, i kakvo unapređenje mi imamo upalimo ili ugasimo struju, pita se on.

Račun za struju manji od 100 dinara zbog taksi narastao na više od 1.300 dinara 3
Potrošnja beznačajna ali 11 stavki i taksi su je „uozbiljili” Foto Z.S.M.

Tu je i stavka za zajednička potrošnju od 27,62 dinara.

– To nije sporno i mogu da razumem, ali potom ide osnovica za obračun akcize koja račun podiže na 770,75 a potom i iznos akcize od još 57,80, još uvek bez PDV-a gde smo stigli do 828,55 dinara za onih pet kilovata navodi Aleksić.

Onda „stiže” i PDV sa standardnih 20 posto, što je već na ovu cifru još 165,71 dinara
No, slede zaduženja za obračunski perod i to je već 994,26 dinara pa na to taksa za RTS pretpaltu od 299, neizbežna i koja postoji za svako brojilo iako televizor, naravno u svom lokalu, koji trenutno nije u funkciji i ne postoji.

– Godinama se kod nas i seljaci žale da im se vodi taksa za RTS u svakom objektu gde imaju struju. Ove naše krave i kokoške obavezno gledaju TV naročito sada u vrene kampanje, duhovit je Aleskić.

No, dobro sa svim tim njegov račun za 5 kilovata je već
1293,26 dinara ali uz kamatu od 12 dinarai 22 pare on ukupno iznosi 1.305,48 dinara oji trebaju i moraju da budu uplaćeni do ponedeljka.

– Ova potrošnja je objektivno beznačajna ali sam hteo da skrenem pažnju na način kako ona kroz takse i dažbine koje mi uredno svi plaćamo i izmirujemo narasta do neslućenih razmera. Običa, mali dug, ispod 100 dinara postaje trošak veći od 1.300 dinara. Kako je onda ljudima koji imaju realan trošak za struju na hiljdae ili desetine hiljada dinara. Koliko se od njih uzima i zbog čega, zaključuje Alksić.

Račun za struju manji od 100 dinara zbog taksi narastao na više od 1.300 dinara 4
Koliko država uzima ljudima i zbog čega koji su stvarni i veliki potrošači – Srećko Aleksić

Šta sve, i zbog čega plaćamo, pita on još jednom i dodaje na broj potrošača, ako prođe prođe – a prolazi, pa malo li je?

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući vama, našim čitaocima. Pozvali smo vas da nam šaljete priče i budete reporteri Danasa, hvala vam na poverenju i hvala vam što jeste.

Ukoliko imate neku interesantnu vest, zanimljivu fotografiju, video klip ili želite da ukažete na komunalni problem u vašem gradu, javite nam se putem kontakt forme na portalu Danasa.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući vama, našim čitaocima.

Pozvali smo vas da nam šaljete priče i budete reporteri Danasa, hvala vam na poverenju i hvala vam što jeste.Ukoliko imate neku interesantnu vest, zanimljivu fotografiju, video klip ili želite da ukažete na komunalni problem u vašem gradu, javite nam se putem kontakt forme na portalu Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari