Krajnje topla dobrodošlica priređena je britanskom premijeru Dejvidu Kameronu koji je juče počeo trodnevnu posetu Americi. Iako je najavljeno da će predsednik Barak Obama i Kameron objaviti da je odnos tradicionalnih partnera „srdačni savez“, pojedini britanski zvaničnici zatečeni su ljubaznošću Vašingtona prema gostu. Pre svega, jer smatraju da Obama danas preferira tesnije veze sa azijskim zemljama nego sa saveznicima u Evropi.


Međutim, zajednički tekst Obame i Kamerona u Vašington postu sa porukom „svet može da računa na nas“ i hvalospevima na račun odnosa dve države demantuje sumnje. Dvojica lidera su odali poštu Vinstonu Čerčilu, naglasivši da je „savez između Britanije i SAD srdačno partnerstvo, omeđeno istorijom, tradicijom i vrednostima koje delimo. Ono što čini naše odnose specijalnim, jedinstvenim i bitnim faktorom jeste to što smo zajedno srcem i rukama u mnogim stvarima. Jednostavno, možemo da računamo jedni na druge, i svet može da računa na naš savez“, piše u tekstu dvojice zvaničnika.

Britanci i Amerikanci, naveli su Kameron i Obama, žive slobodno, jer su žrtvovali svoje vojnike. Kao predstavnici dveju zemalja sa najvećim vojnim doprinosom međunarodnoj misiji u Avganistanu, Obama i Kameron pišu da su ponosni na napredak koji su postigli vojnici u razoružavanju Al Kaide, pružanju otpora talibanima i obučavanju avganistanskih snaga.

Dvojica lidera danas će se saglasiti o planovima za okončanje borbene misije britanskih i američkih trupa u Avganistanu do sredine 2013. Sastanak se održava u senci nedeljnog događaja u Avganistanu kada je američki vojnik, navodno u trenutku nervnog sloma, ubio 16 avganistanskih civila, među kojima je bilo dece i žena. Prema saznanjima Gardijana, šef misije NATO američki general Džon Alen dao je „nedvosmislen savet“ Beloj kući da nakon masakra u Avganistanu nema povlačenja pre planiranog roka.

Osim Avganistana, u razgovorima dominiraju Iran i Sirija. Britanija će podržati Obamu u nameri da odvrati Izrael od napada na Iran, rekao je britanski ambasador u SAD Piter Vestmakot za Njujork tajms. London, međutim, smatra da „vojna sila ipak mora biti sačuvana kao opcija“. Kada je reč o Siriji, Vestmakot je bio kategoričan da Britanija neće zagovarati ideju naoružavanja sirijskih pobunjenika niti vojnu intervenciju.

Kameron prvi strani lider u predsedničkom avionu

Dejvid Kameron je postao prvi strani lider koji se ukrcao u zvanični avion predsednika SAD „Air Force 1“. On se sa Obamom juče prevezao do Ohaja gde je održano finale košarkaške sezone. Za stručnu javnost ovo je još jedan pokazatelj obnove „specijalnih odnosa“ SAD i Britanije. Takođe, Kameron je jedini strani državnik čija će zvanična poseta biti kompletirana državnom večerom u Vašingtonu. Večerašnjoj gozbi prisustvovaće ukupno 280 gostiju, među kojima glumci, sportisti i biznismeni. Samanta Kameron, kojoj je ovo prva inostrana poseta od stupanja supruga na mesto premijera Britanije, takođe će prisustvovati svim događajima u društvu američke prve dame Mišel Obame.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari