Računari za državne revizore 1Foto: Beta/UNDP

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) donirao je danas Državnoj revizorskoj instituciji (DRI), uz podršku Vlade Švedske, 120 laptopova opremljenih novim softverom za upravljanje revizijom.

Na skupu održanom tim povodom u Poljoprivrednom klubu predsednik DRI Duško Pejović istakao je da doniranje računara predstavlja deo glavne aktivnosti, uvođenje sistema za automatsko i digitalno praćenje postupka revizije.

Pejović je rekao da taj sistem poseduje funkcionalnosti za sprovođenje celokupnog postupka revizije po svim fazama i njegovo integrisanje u postojeći sistem za upravljanje informacijama.

Sistem će olakšati planiranje revizije, obezbediće bazu podataka svih subjekata revizije, biće omogućeno praćenje toka i procesa revizije po njenim fazama, praćenje statusa preporuka i prijava, elektronsko upravljanje dokumentima u reviziji, a revizijski pristup biće standarditovan jer će državni revizori koristiti jedinstvene obrasce, naveo je Pejović.

Stalna predstavnica UNDP u Srbiji Fransin Pikap istakla je da je po izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije za 2020. godinu, Srbija napravila dobar iskorak u pogledu spoljne revizije javnih finasija, ali da ima još aspekata koje bi trebalo unaprediti, što se odnosi na blagovremenu realizaciju preporuke iz eksterne revizije i uvođenje novih metodologija revizije.

One se nada da će 120 doniranih laptopova, opremljenih novim softverom, povećati broj i kvalitet revizija. Pikap je ocenila da će softver pomoći sprovođenju revizija, prikupljanju i pohranjivanju podataka, pripremi izveštaja i boljoj onlajn saradnji državnih revizora.

Šef Odeljenja za razvojnu saradnju Ambasade Švedske rekao je da je cilj donacije da se pojača digitalizacija koja je sredstvo od velike pomoći za efikasniji rad javne uprave i DRI. On je istakao da je odgovornost javne uprave jedna od najvažnijih oblasti za stvaranje ambijenta u kome su sva prava građana u potpunosti poštovana i da zbog toga treba imati i internu i eksternu kontrolu kako se ne bi ometalo pravo građana da koriste javne usluge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari