Već drugu godinu zaredom u osnovnim i srednjim školama u Vojvodini uspešno se sprovodi edukativni program „Energija svuda oko nas“, u kom se mladi od najranijeg uzrasta upoznaju sa racionalnim korišćenjem energije.

Učesnici u projektu svojim radovima ukazuju da energije nema u izobilju, kao i da postoje razne mogućnosti koje do sada nisu korišćene kako bi se ona dobila.

Od pokretanja projekta pristiglo je 2600 radova na temu uštede energije, u vidu modela i maketa, multimedijalne prezentacije, literarnih i likovnih radova i fotografije. Najbolji radovi su nagrađeni knjigama, veb-kamerama, eksternim hard-diskovima i USB memorijama. Pokrovitelji i donatori nagradili su najbolje škole računarskim konfiguracijama i knjigama.

Na završnoj svečanosti u Vladi Vojvodine, na kojoj su proglašeni najbolji učesnici u projektu, ukazano je da pitanje energetike predstavlja budućnost, a da se bitka za energiju i energente nikada neće zaustaviti.

„Najbolje je ako mladi pokreću to pitanje, stoga treba nastaviti sa projektom“, istakao je pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Radoslav Striković.

„Ovaj projekat prerastao je u pokret koji neće prestati, jer znanje o energiji mora da započne sa mladima, i njihovim svakodnevnim opominjanjem starijih kako brinuti o energiji“, naveo je pomoćnik pokrajinskog sekretara za obrazovanje Zoltan Jegeš i ocenio da je briga o trošenju energije i njenoj uštedi za budućnost pun pogodak projekta.

Podrška

Manifestacija „Energija svuda oko nas“ realizuje se uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice. Pored Elektrovojvodine i Agencije za energetiku, ove godine u projekat su se uključili Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu i građevinska industrija „Simprolit“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari