Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko juče je izjavio da je važno što je počelo suđenje bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću. Incko je to rekao u razgovoru sa glavnim tužiocem Tribunala u Hagu Seržom Bramercom. Incko i Bramerc su izrazili zabrinutost što su Ratko Mladić i Goran Hadžić i dalje na slobodi i što je Parlament BiH odbio zakonsku regulativu kojom se produžavaju mandati međunarodnim sudijama i tužiocima u Sudu BiH.

Komentarišući početak suđenja optuženom za ratne zločine u BiH Radovanu Karadžiću ove sedmice u Hagu, Incko je kazao da je „nemoguće izgraditi zdravo demokratsko društvo bez pravde“.

– Sve dok politički lideri tretiraju osuđene ratne zločince kao ratne heroje, sudovi ostaju jedino sredstvo iznošenja na videlo istine o tome šta se dogodilo u BiH – rekao je Incko. On je istakao da je „važno što je suđenje Karadžiću počelo“ i da sada „fokus mora biti na počinjenim zločinima i žrtvama, čiji interesi moraju biti podržani“. Incko je zaključio da je puna saradnja BiH s Haškim tribunalom njegov prioritet i da je „ukoliko to bude potrebno, spreman da upotrebi sva ovlašćenja kancelarije kako bi to i osigurao“.

Kako je saopštila Kancelarija visokog predstavnika (OHR), Bramerc je naglasio da je produženje mandata međunarodnih sudija i tužilaca u BiH „u interesu borbe protiv nekažnjavanja i pružanja podrške međunarodnoj pravdi“.

Bramerc i Incko su izrazili i razočarenje jer optuženi za zločine u BiH Radovan Stanković nije uhapšen i što niko ne odgovara za njegovo bekstvo iz zatvora u Foči pre dve godine. Tužilac se tokom dvodnevne posete BiH sastao i sa članovima Predsedništva, te sa predstavnicima pravosudnih institucija u BiH. Bramercova poseta je u okviru pripreme redovnog, polugodišnjeg izveštaja Savetu bezbednosti UN o saradnji država regiona sa Tribunalom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari