Rada Trajković: Sve sporazume potpisali, srpske institucije na Kosovu ugasili, a smeta im "Mirdita" 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije Rada Trajković ocenila je danas da su učesnici festivala „Mirdita, dobar dan“ najtolerantniji deo kosovskog društva i da su baš oni „najpotrebniji i najdragoceniji u ovom vremenu tenzija“.

„Sve sporazume potpisali, srpske institucije na Kosovu ugasili, normalizaciju (bar na papiru) prihvatili, a smeta im ‘Mirdita, dobar dan’. A učesnici tog festivala su najtolerantniji deo kosovskog društva – baš oni koji su nam u ovom vremenu tenzija najpotrebniji i najdragoceniji“, napisala je Trajković na društvenoj mreži Iks (X).

Festival „Mirdita, dobar dan“ (Mirëdita, dobar dan), koji spaja umetnike, borce za ljudska prava, mirovne aktiviste i javne ličnosti sa Kosova i iz Srbije, biće održan u Beogradu od 27. do 29. juna.

Protivljenje održavanju festivala izrazile su pojedine srpske organizacije i stranke, kao i državni zvaničnici, među kojima su i predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji je organizatore pozvao da razmisle o otkazivanju festivala, jer je u pitanju skup „visokog rizika“.

Deo javnosti protivio se održavanju festivala na 28. jun, kada se u Srbiji obeležava verski i državni praznik Vidovdan, u znak sećanja na bitku na Kosovu gde su se 1389. godine sukobile srpska i turska vojska, pa je program festivala za taj dan pomeren na 27. i 29. jun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari