Rade Panić: Očekujem skok obolelih početkom oktobra 1Foto: Beta/Svetlana Dojčinović

Iako pojedini gradovi u Srbiji ukidaju vanrednu situaciju uvedenu zbog kovida 19, daleko od toga da treba da se opustimo.

– Naprotiv, ponovo idemo u istu grešku, jer u trenutku kada smo imali priliku da se broj novoobolelih spusti ispod 50 i da se epidemija stavi pod kontrolu, radi se na popuštanju mera. Pogotovo što nas čeka polazak đaka u školu i povratak velikog broja građana sa destinacija gde je epidemija buknula – ističe za Danas anesteziolog Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Kako dodaje naš sagovornik, u narednom periodu će se desiti dosta stvari koje će se sigurno dovesti do skoka obolelih.

– Pitanje je kako ćemo onda iskontrolisati epidemiološku situaciju, pošto ide jesen, kada je sezona respiratornih infekcija. Ovo što se trenutno dešava nije najbolje zamišljeno od strane Kriznog štaba. Neće se skok obolelih desiti 1. septembra, već u prvoj dekadi oktobra kada očekujem da imamo opet velike probleme, smatra Panić.

Upitan da prokomentariše nagli pad broja zaraženih, Panić odgovara da nije siguran kako se došlo do tih podataka, i dodaje da je i njemu taj pad novozaraženih „pao u oči“ s obzirom na to da se u drugim zemljama dešava ekspanzija epidemije.

– Da je manji broj obolelih u bolnicama, bar onoliko koliko ja imam uvid, jeste. Onaj broj koji je bio ranije se smanjuje. Ali da bude toliki pad broja zaraženih, i do dva puta manje, u to jednostavno nisam siguran. I dalje sumnjamo da nas Krizni štab ili oni koji imaju podatke obaveštavaju kako treba. Tako da bih vrlo uzdržano prihvatio podatke o broju obolelih koje trenutno čujemo – naglašava Panić.

Prema rečima našeg sagovornika, tačno je da se sada efikasnije rade PCR testovi, pošto se više ne čeka od sedam do 10 dana na rezultate, nego isti stižu ranije.

– Tome je doprinela priča o odlascima na odmor i letovanjima. Druga opcija je da su profunkcionisale laboratorije, jer je najveći problem bio nedostatak reagenasa – ukazuje Panić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari