Bivši kapetan JNA Miroslav Radić (52), koji je oslobođen u Haškom tribunalu odgovornosti za ubistva oko 200 hrvatskih zarobljenika na Ovčari u Vukovaru novembra 1991. godine, podneo je Vrhovnom kasacionom sudu Srbije zahtev za reviziju pravosnažne presude Apelacionog suda u Beogradu. Naime, pomenutom presudom odbijen je njegov zahtev za naknadu štete od 50 miliona dinara zbog četiri godine, šest meseci i šest dana, odnosno ukupno 1.622 dana, kako smatra, neosnovanog pritvora u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala u Sheveningenu.


Radićev odštetni zahtev odbilo je 10. oktobra 2008. Ministarstvo pravde, tri godine kasnije je beogradski Viši sud presudio da je zahtev neosnovan, a tu odluku je potvrdio i Apelacioni sud. U obrazloženju presude se navodi da „pravo na naknadu štete ima lice koje je bilo u pritvoru a nije došlo do pokretanja krivičnog postupka, ili je obustavljen pravosnažnim rešenjem, ili je pravosnažnom presudom oslobođeno optužbe ili je optužba odbijena“. Prema tumačenju Apelacionog suda, ovaj član Zakona o krivičnom postupku se ne može primeniti na Radića, jer protiv njega pred pravosudnim organima Srbije nije vođen krivični postupak. Navodi se i da je Radić isporučen Haškom tribunalu tako što je domaći sud postupao „po zahtevu Međunarodnog krivičnog tribunala“, i da je reč o „izvršenju međunarodne obaveze“.

Radićevi advokati Svetozar Ž. Pavlović i Slobodan S. Pavlović ističu u žalbi da je protiv Radića vođen krivični postupak u Srbiji i da postoji i pravni kontinuitet između odluka suda naše države i postupka pred Haškim tribunalom, jer je protiv Radića kad je uhapšen vođen krivični postupak u Okružnom sudu u Beogradu, pred istražnim sudijom i vanpretresnim većem. Nakon pritvaranja Radić je saslušan, odlučivano je po žalbi o pritvaranju i na kraju je isporučen Haškom tribunalu.

Takođe, Radićevi punomoćnici podneli su i ustavnu žalbu Ustavnom sudu Srbije, navodeći da je ovom bivšem oficiru JNA povređeno pravo na suđenje u razumnom roku, pošto je na odluku suda u prvom stepenu čekao tri godine, a u drugom stepenu dve i po godine, ali i da mu je povređeno pravo na pravično suđenje.

Advokati u ustavnoj žalbi navode da iz sudskih odluka proizlazi da je Radić sam kriv za ono što ga je snašlo i da su sudovi morali da kažu ko treba da mu nadoknadi štetu.

Radić je uhapšen 21. aprila 2003. u Beogradu, a 17. maja je isporučen Haškom tribunalu. Iz pritvora u Holandiji pušten je 27. septembra 2007. Zanimljivo je da Statut Haškog tribunala ne predviđa pravo odštete za optužene koji su oslobođeni krivice.

Nerealizovana vladina odluka

Inače, Vlada Srbije 1. decembra 2007. donela je odluku da Radiću dodeli obeštećenje od 10 miliona dinara, ali ta odluka do danas nije realizovana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari