Srpska radikalna stranka odbacila je juče navode ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića da će podržati manjinsku vladu DSS-NS. U saopštenju SRS se navodi da ne pregovaraju ni sa jednom strankom o formiranju nove Vlade Srbije i da je neće podržati, niti prihvatiti podršku za formiranje bilo čije manjinske vlade.

Srpska radikalna stranka odbacila je juče navode ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića da će podržati manjinsku vladu DSS-NS. U saopštenju SRS se navodi da ne pregovaraju ni sa jednom strankom o formiranju nove Vlade Srbije i da je neće podržati, niti prihvatiti podršku za formiranje bilo čije manjinske vlade.
– Ne želimo da učestvujemo u bilo čijim prljavim političkim igrama, kao ni u prebacivanju odgovornosti na druge političke subjekte, i smatramo da su opšti izbori najbolje rešenje za Srbiju i njene građane – zaključuje se u saopštenju radikala.
Ilić je izjavio da će koalicija DSS-NS najverovatnije biti prinuđena da formira manjinsku vladu uz podršku radikala.
– Očekujem da naša koalicija uskoro postigne dogovor s radikalima da napravimo manjinsku vladu. Tu vladu bi u Skupštini podržavala SRS – rekao je Ilić.
Paket tog dogovora bi, prema njegovim rečima, podrazumevao da DSS-NS sastavi vladu koju bi vodio Vojislav Koštunica, dok bi zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić bio na čelu Skupštine.

Smanjena mogućnost borbe protiv korupcije

Beograd – Nefunkcionisanje najvažnijih državnih ustanova i druge negativne okolnosti u kojima se nalazi Srbija umanjuju mogućnost za sistematsku borbu protiv korupcije, ocenjuju u nevladinoj organizaciji Transparentnost Srbije.

Transparentnost Srbije podseća da su prethodne dve godine, zahvaljujući angažovanju parlamentarnog Odbora za finansije, političke stranke podnosile svoje finansijske izveštaje do 15. aprila. Prema navodima te NVO poštovanje te obaveze nije bilo zadovoljavajuće ni ranije, a šanse da se to sada ispoštuje, s obzirom na okolnosti, još su manje. Proces provere podataka iz izveštaja o finansiranju izborne kampanje je u toku, a na osnovu rokova određenih zakonom mora da bude okončan do 19. maja. Posao provere Republička izborna komisija poverila je dvema revizorkama, službenicama Narodne skupštine, a Transparentnost smatra da se na taj način RIK ne može osloboditi svojih zakonskih obaveza. RIK je, naime, dužna da javnosti pruži uverenje da je učinjeno sve što je bilo moguće kako bi se kontrolom ustanovila tačnost i potpunost finansijskih izveštaja učesnika u kampanji.

RIK je, takođe, zakonom obavezna da obezbedi da izveštaji postanu dostupni javnosti i da protiv onih koji su kršili pravila o finansiranju kampanje pokrene prekršajne postupke.

– Ta vlada bi bila oročena do kraja godine, kada bi se održali izbori na svim nivoima – rekao je Ilić koji nije naveo ko iz koalicije DSS-NS pregovara s čelnicima radikala o saradnji i kada se očekuje dogovor. Ilić je istakao da mu se čini da su se svi predali i da DS mora da shvati da, ako je dobila pet-šest odsto glasova više od narodnjačke koalicije, to nije razlog da treba da dobije čitavu vladu i ministarstva.

ČIPLIĆ: Tadić obavezan da predloži mandatara

Sudija Ustavnog suda Srbije Svetozar Čiplić izjavio je da je ustavna norma o predlaganju mandatara za sastav Vlade jasna i obavezujuća za predsednika Republike koji do 14. maja mora da predloži kandidata, bez obzira na ishod međustranačkih pregovora, jer je to deo „propisane ustavne procedure“.

– U mnogim stvarima novi Ustav Srbije je nedopustivo nejasan, ali kada je reč o obavezi predlaganja mandatara tu je ustavna norma potpuno jasna i izričita. Ovde nije reč o ustavnom pravu predsednika, već o njegovoj ustavnoj obavezi koja je jasno propisana – rekao je Čiplić za novosadski Dnevnik.

Čiplić je nazvao „potpuno netačnim i neukim“ tumačenje bivšeg predsednika Ustavnog suda Srbije Slobodana Vučetića da Tadić nema obavezu da nekome poveri mandat za sastav vlade ako ga niko ne obavesti da je osigurao parlamentarnu većinu za izbor vlade.

Kandidat za premijera Demokratske stranke Božidar Đelić izjavio je juče da je uveren da je Srbija bliža formiranju nove vlade nego novim izborima „koje ne želi ogroman broj građana“. Đelić je na konferenciji za novinare u Svilajncu izrazio očekivanje da će DS uskoro dobiti odgovore na ponude za formiranje vlade koje je uputila i da će biti pronađeno „dobro rešenje za Srbiju“. On je podsetio da je DS pre mesec dana predložila DSS dve opcije. Prva podrazumeva poštovanje izborne volje građana i da kao svuda u Evropi stranka koja ulazi u koaliciju a ima najveći broj glasova daje kandidata za premijera, a onda bi imali podelu „pola pola što se tiče ministarskih mesta“. Druga opcija je da Vojislav Koštunica ostane premijer, što značajno odstupa od izborne volje građana, a onda bi DS u tom paketu imala većinu – vodila bi resore ekonomije, bezbednosti, odbrane i inostranih poslova, objasnio je Đelić.
Komentarišući izjavu ministra Velimira Ilića da je moguća manjinska Vlada DSS koju bi podržali radikali, Đelić je rekao da je to matematički moguće, ali da bi to „bilo izuzetno rđavo za zemlju“. On je izjavio da bi u tom slučaju DS bila izuzetno snažna opozicija takvoj vladi.
Vladimir Goati, predsednik Transparentnosti Srbija, smatra da bi eventualno novi izbori, po sistemu velike centrifuge, više odgovarali najjačim strankama koje bi dobile veći procenat glasova. Prema njegovim rečima u ovom slučaju „pod nogama bi gorelo“ malim strankama.
– Glasači se tada više opredeljuju strateški, za opciju koja je pokazala da ima više kapaciteta, tj. za njihovu drugu najbližu opciju – istakao je Goati na konferenciji za novinare posvećenoj značaju kontrole finansiranja političkih stranaka i izbornih kampanja.
Prema njegovim rečima novi parlamentarni izbori građane Srbije bi koštali oko 20 miliona evra. Goati je rekao da bi za stranke koje izlaze na izbore iz budžeta bilo izdvojeno oko četiri miliona evra, dok bi još 15 miliona evra koštao rad državnog aparata. Upravo zbog velikih suma koje se izdvajaju za izbore, prema njegovim rečima, neophodno je izvršiti kontrolu prikupljanja i trošenja finansijskih sredstava za kampanju koju su stranke vodile uoči izbora održanih 21. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari