Koalicija okupljena oko SRS, koju čine Pokret radnika i seljaka i Dveri, uz podršku DS i LDP, smenila je vlast u Arilju, koju su predvodili naprednjaci sa svojim koalicionim partnerima. Od ukupno 34 odbornika, nova skupštinska većina ima 18 odbornika, tačno onoliko koliko je imala i prethodna koalicija.

Na sednici Skupštine, koja je održana u petak, smenjen je predsednik Opštine – naprednjak Zoran Todorović, a izabran je radikal Milan Nikolić. Umesto Svetislava Petrovića (SPS), za novog predsednika Skupštine je izabran Miroslav Milivojević (Pokret radnika i seljaka), a smenjeni su članovi Opštinskog veća i izabrani novi.

– Prethodna vlast je smenjena zbog načina rada, bahatog ponašanja, načina na koji je trošila pare iz opštinskog budžeta i načina na koji je koristila službenih vozila, a sednice skupštine su trajale i po 13 časova i nisu bile pripremljene. Zbog toga se deo odbornika organizovao kako bi pokušao da poboljša stanje i smenio je lokalnu vlast i to u skladu sa Statutom opštine – rekao je za Danas novi predsednik Milan Nikolić.

Ocenivši da se prethodna vlast „održavala zahvaljujući raznim ustupcima odbornicima i njihovim ličnim interesima“, Nikolić je poručio da će „nova vlast raditi odgovorno i u interesu građana“, te da će biti nastavljeni projekti koji su započeti, a koji se realizuju u skladu sa zakonom.

– Stanje u budžetu, koji je planiran u iznosu od oko 430 miliona dinara, izuzetno je teško i narednih dana utvrdićemo detalje. Skupština je ranije odlučila da se opština zaduži kreditom od 45 miliona dinara za kapitalne projekte, a problem je i to što su stigla izvršenja po ranijim tužbama – naveo je Nikolić, izrazivši nadu da će nova koalicija, i pored toga što ima tesnu skupštinsku većinu, uspeti da se održi do lokalnih izbora.

– Za sada imamo dobru saradnju između koalicionih partnera i nadam se da ćemo izdržati do izbora, jer niko nema bilo kakve prohteve i nikome ništa nije obećano – poručio je Nikolić, koji je od 2008. do 2012. godine bio narodni poslanik SRS.

Smenjeni predsednik Zoran Todorović je poručio građanima da ne brinu, jer će se, kako je izjavio, „naprednjaci u najskorije vreme vratiti na vlast“i da će biti završeni svi započeti projekti.

Raznorodna koalicija

Iako ima samo tri odbornika, SRS, koja je prvi put na vlasti u Arilju od uspostavljanja višestranačkog sistema, uspela je da okupi raznorodnu skupštinsku većinu i to sa pet odbornika Pokreta radnika i seljaka i jednim odbornikom Dveri, a uz podršku sedam odbornika DS i dva predstavnika LDP. Novim prestrojavanjem stranaka, u opoziciji su ostali SNS, DSS, NS, SPS, SPO i PUPS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari