Posle rascepa u Koaliciji za Pirot (KZP) i podele jedinstvenog odborničkog kluba u SO Pirot na dva dela, novi partner vladajućoj koaliciji u Pirotu, po svemu sudeći, već od naredne skupštinske sednice biće Srpska radikalna stranka koja u pirotskom parlamentu ima 16 odbornika. Posle izdvajanja petorice odbornika iz KZP-a, vladajuća koalicija ima 26 odbornika, a za nesmetan rad potrebna su joj još tri odbornika.

Na prethodnoj sednici klub vladajuće Koalicije za Pirot podelio se zbog smenjivanja direktora Fonda za građevinsko zemljište i pristupanja predsednika opštine Pirot Vladana Vasića stranci Ujedinjeni regioni Srbije (URS). Većinu u SO Pirot činile su lista Koalicije za Pirot na kojoj su G17 plus i SPO, kao i SPS. Pre pola godine je iz vlasti izašla DS, a SRS sa 16 odbornika bila je u opoziciji.

Šef Odborničke grupe SRS-a u SO Pirot Bojan Ilić tvrdi da ova stranka ulazi u lokalnu vlast.

– Već na sledećoj sednici SO našim konkretnim primerima uverićemo građane da smo deo vlasti. U toku su pregovori sa Koalicijom za Pirot. Deo vlasti bićemo kad se konkretno dogovorimo o našem učešću u upravnim i školskim odborima. Naglašavam da su u toku pregovori oko ulaska u vlast. Naša stranka je od 2003. do 2006. godine bila deo opštinske vlasti i u tom periodu najviše je urađeno u gradu. Od 2006. pa naovamo stali su ti projekti u gradu. Poslednjih godinu i po u lokalnoj skupštini ponašali smo se na način kako mislimo da je najbolje za građane. Ono što je bilo dobro podržavali smo, a ono što je bilo loše kritikovali. To radimo i sad. Radićemo i dalje, bili deo vlasti ili opozicije – kaže Ilić.

Novica Zlatanović tvrdi da je on šef Odborničke grupe izvorne Koalicije za Pirot koja posle rascepa ima pet odbornika.

– Koalicija za Pirot još u vreme predizborne kampanje rekla je da nije partijska formacija i da svako ima pravo na svoje mišljenje. Tako ćemo nastupati i dalje. Oni koji su otišli na drugu stranu nisu više odbornici Koalicije. Mogu da budu Ujedinjeni regioni Srbije ili mogu da se zovu kako žele. Radikali su već u vlasti. Glasaju za odluke većine i ne vidim što najavljuju da će ući u vlast kad su oni već deo vlasti – kaže Zlatanović.

Šef Odborničke grupe Koalicije za Pirot koja ima desetoro odbornika Acko Stančić kaže da je ova grupa koja ima većinu legalna i da manjina ne može da vlada većinom.

– Nosilac liste Koalicije za Pirot je bio Vladan Vasić i većina je tu – kaže Stančić.

Na pitanje da li će Koalicija za Pirot biti u vlasti sa radikalima, Stančić kaže: ‘’Što da ne.’’

– Danas su u politici kompromisi mogući. Kad može SPO da bude u vlasti sa SPS-om, zašto ne bismo mi bili u vlasti sa radikalima. Nije bilo pregovora, ali će biti narednih dana – kaže Stančić.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić i nosilac liste Koalicije za Pirot koja ima desetoro odbornika u SO Pirot na pitanje koliko je izvesno da će SRS ući u lokalnu vlast, rekao je ‘’da će vreme pokazati’’.

– Politička stabilnost u Pirotu i u drugim lokalnim samoupravama osnova je za sve druge poslove. Političke stabilnosti u Pirotu biće i nadalje. Kad je reč o Koaliciji za Pirot, ponavljam da nikada manjina ne može da vlada većinom, pa ni u odborničkoj grupi. Ovde je permanentan pokušaj zloupotrebe imena ljudi koji nemaju podršku u Koaliciji za Pirot. Koaliciju za Pirot činilo je 26 odbornika, od toga je petoro napustilo klub. Imamo tri odbornika koji su sada samostalni, a bila su na listi Koalicije za Pirot. To što su odbornici SRS-a glasali za gotovo sve odluke većine, mogu da kažem da oni podržavaju pozitivne odluke bez obzira na to da li su u vlasti ili ne – kaže Vasić.

Zamenik šefa Odborničke grupe DS-a u SO Pirot Srđan Mitić kaže da ova stranka u SO Pirot deluje opoziciono.

– Oko verifikacije mandata našem novom odborniku bili smo uzdržani s obzirom na to da od Suda tražimo da se poštuju naša prava oko predloga za odbornike posle ostavki naša dva odbornika i odredimo ko će biti, a ne da nam to određuje Opštinska izborna komisija – kaže Mitić.

Kapitalni projekti

Na poslednjoj sednici opštinske skupštine odbornici su, pored ostalog, usvojili predlog rebalansa budžeta za ovu godinu i doneli odluku o učešću opštine Pirot u, zajedno sa Vladom, gradnji važnih objekata u gradu – zatvoreni bazen, rekonstrukcija Omladinskog stadiona i uređenje parkovskih površina oko srednjovekovnog Gradića.

– Mislim da je dobro što je većina odbornika glasala za ove objekte koji treba da se grade u našem gradu. Pirot tako dobija šansu da konkuriše u Vladi Srbije za kapitalne projekte. Nadam se da ćemo imati razumevanje Vlade i da će ona na jednoj od narednih sednica doneti odluku o realizaciji ovih projekata. Ukoliko se odobri njihovo finansiranje, učešće opštine i Vlade bilo bi po 10 odsto, a ostalo je kredit koji će na pet godina po pola otplaćivali Vlada i opština sa grejs periodom od godinu dana – kaže Vladan Vasić.

Demokrate izazvale krizu

Predsednica OO G 17 plus i pomoćnica predsednika opštine Pirot za lokalni ekonomski razvoj Dragana Petrović kaže da ako dođe do toga da SRS uđe u lokalnu vlast u Pirotu, to će biti izazvano ponašanjem DS-a koji je pre par meseci izašao iz vlasti. „U svakom slučaju mi ćemo razmotriti sve to i videti šta je bolje za građane. Videćemo da li će se dozvoliti da imamo nestabilnu vlast i da neće moći da se radi i realizuju projekti ili da radikali uđu u vlast. Naglašavam da ćemo videti sve to vodeći maksimalno računa šta je dobro za građane“, rekla je Dragana Petrović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari