Smenom Miodraga Mitića iz Udruženja Koalicija za Pirot iz Opštinskog veća i izborom Miodraga Jocića, člana SRS-a za novog člana Veća, i zvanično je na sednici SO Pirot obelodanjeno da će deo opštinske vlasti u Pirotu činiti Srpska radikalna stranka, koja je jedno vreme bila deo vlasti i u prethodnom skupštinskom sazivu.


Ova stranka će biti deo vladajuće većine koju posle rascepa u jedinstvenoj Odborničkoj grupi Koalicije za Pirot čine odbornici Koalicije koja podržava predsednika opštine, G17 plus, SPO i SPS. Ova grupacija sa radikalima ima 40 od 56 odborničkih mesta u SO Pirot.

Predsednik Opštinskog odbora i šef odborničke grupe u SO Pirot Bojan Ilić kaže da su razgovori sa Koalicijom za Pirot trajali veoma kratko i da su dogovoreni svi detalji učešća u vlasti.

– Ono na čemu smo insistirali i dobili smo u pregovorima. To je bio najpre izbor člana Opštinskog veća iz naše stranke kako bismo direktno mogli da utičemo na donošenje značajnih odluka. Dobili smo i mesta u upravnim i nadzornim odborima „Komunalca“, „Toplane“, Fonda za građevinsko zemljište, „Vodovoda“, „Parking servisa“, članove u školskim odborima nekoliko škola. Za učešće u lokalnoj vlasti dobili smo saglasnost centrale stranke – kaže Ilić.

Novica Zlatanović u ime Udruženja Koalicije za Pirot koje je registrovano posle rascepa u Koaliciji za Pirot, kaže da je petoro odbornika ovog udruženja bilo protiv smene Miodraga Mitića iz Opštinskog veća.

– O tome zašto je on smenjen obrazloženje treba da daju oni koji su ga smenili. Mitić je vodio principijelnu politiku KZP-a i verovatno je zbog toga i smenjen – rekao je kratko Zlatanović.

Predsednica OO G17 plus i pomoćnica predsednika opštine za lokalni ekonomski razvoj Dragana Petrović, komentarišući ulazak SRS-a u lokalnu vlast, kaže da je smisao lokalne vlasti da radi za dobrobit građana.

– Svaka stranka koja to čini za nas je adekvatan saradnik. Centrala stranke je opštinskim odborima dala određenu samostalnost u toj oblasti da procene namere partnera koji učestvuju u lokalnoj vlasti da li se zalažu za razvoj i dobrobit građana. Među odbornicima SRS-a u SO nema onih koji rade suprotno ovom našem stavu i zalaganju – kaže Petrovićeva.

Sekretar OO SPS-a i pomoćnik predsednika opštine za lokalnu samoupravu Vidojko Panajotović kaže da je SRS i u prošlom mandatu bila deo vlasti zajedno sa KZP-om i SPS-om.

– Na pola mandata oni su izašli iz vlasti. Sada su se oko ponovnog ušešća u vlasti dogovarali sa KZP. Dogovor o saradnji SPS ima sa KZP, ali ćemo sada sarađivati i sa radikalima. KZP sa G17 plus i SRS-om i bez nas ima ubedljivu većinu – kaže Panajotović.

Logičan sled okolnosti

Predsednik opštine Pirot i nosilac izborne liste Koalicije za Pirot Vladan Vasić na pitanje da prokomentariše i zvaničan ulazak SRS-a u lokalnu vlast , kaže da je najpre u Opštinskom veću razrešen Miodrag Mitić i „da je to logičan sled okolnosti s obzirom na to da je on otvoreno posle rascepa u jedinstvenoj odborničkoj grupi KZP bio u grupi koja je bila protiv lokalne vlasti“.

– Zahvaljujem mu se na dosadašnjem radu. Učestvovao je i na poslednjoj sednici Veća i glasao za mnoge odluke. Mi kao vladajuća struktura dužni smo da obezbedimo većinu i stabilnost u SO kako bismo odluke koje su od interesa za grad donosili nesmetano i da imenujemo novog člana Opštinskog veća. Nadam se da će ova SO raditi bez ikakvih problema do izbora 2012. godine – kaže Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari