Radio-televiziji Kragujevac isključena i struja 1Foto: Printscreen / N1

Radio-televizija Kragujevac ostala je bez mogućnosti da uopšte emituje program.

„U ponedeljak, 13. februara našoj medijskoj kući je, bez bez najave, isključena struja, da bi sutradan Gradsko sajmište „Šumadija sajam“ povuklo svoju tehničku opremu, koju je RTK koristila na osnovu međusobnog ugovora. Sve ovo upućuje na osnovanu pretpostavku da je akcija definitivnog gašenja RTK planirana“, navodi se u današnjem saopštenju za javnost zaposlenih u RTK.

Ističe se, pritom, da je struja u isto vreme isključena i Televiziji Kragujevac, koja se nalazi u Tržno-poslovnom centru „Radnički“ i Radio Kragujevcu, lociranom u poslovnoj zgradi RTK u ulici Branka Radičevića. Međutim, kako je u objektu u Branka Radičevića, u delu prostora koji pripada RTK, od 2014. godine smeštena i Gradska poreska uprava, ta zgrada je, nekoliko sati nakon isključenja, ponovo dobila struju, za razliku od Televizije Kragujevac, koja je i dalje bez električne energije.

– Napominjemo da se Gradska poreska uprava nalazi u prostoru koji pripada RTK – bez međusobnog ugovora, na osnovu odluke Gradskog veća, a da Grad ne plaća zakup i troškove, utvrđene istom tom odlukom GV. Neizmirivanje tih obaveza i dospeli računi za struju i druge komunalne usluge na teret naše kuće u značajnoj meri su doprineli materijalnom i svakom drugom sunovratu RTK – navodi se u saopštenju zaposlenih.

Dodaje se da je o teškom položaju u kome se već mesecima nalaze RTK, sa zaposlenima u toj medijskoj kući istog dana kada je televiziji isključena struja razgovarao državni sekretar u Ministarstvu za kulturu i informisanje Nino Brajović, koji im je obećao podršku i pomoć. Posle sastanka sa zaposlenima, Brajović je razgovarao i sa gradonačelnikom Kragujevca Radomirom Nikolićem, koji mu je „rekao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da pomogne u rešavanju višemesečne agonije RTK“.

„Prema obećanju koje je Nikolić dao u razgovoru sa Brajovićem, grad će da pomogne u rešavanju problema vezanog za isplatu po osam zaostalih zarada, obezbeđivanju socijalnog programa za one koji žele da napuste RTK i pripremi za novu privatizaciju preduzeća do kraja godine“, navodi se u saopštenju.

Zaposleni u RTK u današnjem saopštenju podsećaju da je ta medijska kuća prethodno privatizovana u oktobru 2015. godine, te da je zbog neispunjavanja ugovornih obaveza vlasnika Radoice Milosavljevića, država sa njim prošlog meseca raskinula kupoprodajni ugovor, a kapital prenela u državni registar akcija.

– Privremeni zastupnik kapitala još nije postavljen, tako da se RTK praktično nalazi u pravnom vakuumu, dok su 63 zaposlena dovedena na rub egzistencije. Do sada smo se u više navrata obraćali Ministarstvu privrede, Ministarstvu kulture i informisanja, Ministarstvu za rad, a kada od njih nije bilo odgovora, nedavno smo se za pomoć u rešavanju problema i statusa preduzeća obratili i predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću – napominju preostali novinari i ostali medijski radnici RTK.

Osim zaostalih plata, doprinosa i socijalnog programa za one koji žele da napuste preduzeće, zaposleni u RTK poručuju da žele da ta medijska kuća opstane, konsoliduje se i ponovo počne da emituje program, kao što je to činila prethodnih decenija čime je stekla status najuticajnijeg medija u Kragujevcu, Šumadiji i centralnoj Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari