Radio-televiziju Vojvodine uz otpremnine napustilo 102 novinara 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Za 102 novinara, urednika i medijska radnika u Radio-televiziji Vojvodine (RTV) petak je bio poslednji radni dan, jer su prihvatili socijalni program.

Socijalni program u RTV je, kako za Udruženje novinara Srbije (UNS) kaže generalni direktor Goran Karadžić, realizovan u saradnji sa Ministarstvom finansija, koje je obezbedilo 350 miliona dinara.

Neki urednici, novinari, realizatori, snimatelji i ton majstori otišli su u penziju, neki od njih čekaju ispunjenje uslova za to, a deo novinara i medijskih radnika je u potrazi za novim poslom.

Karadžić za UNS kaže da tehnološki napredak, nova zgrada RTV i oprema zahtevaju i nove standarde kada je u pitanju broj zaposlenih.

„Morali smo da postupimo najracionalnije kada su u pitanju kadrovske promene i obavljanje posla“, dodao je on, ali je najavio da će za neke poslove, ipak, morati da zaposle i nove ljude.

“Imamo dva orkestra – narodni i zabavni. Otišli su bubnjar i dvoje violinista, a orkestar ne može da funkcioniše bez ovih članova. Ipak, biće i mesta koja nećemo morati da popunjavamo, već ćemo boljom organizacijom i raspodelom posla probati da nadomestimo odlazak koleginica i kolega“, precizirao je Karadžić.

„Da ne bude otišlo je 100 kolega, a primili smo 100 kolega“, rekao je on i objasnio da je smisao svega da se racionalizuje naše poslovanje, „da više radimo i da probamo da dođemo do istih rezultata, ali sa manjim brojem ljudi“.

Novinarka Vera Korponaić ističe da je srećna što je dočekala penziju, ali da je tužna što mora da napusti novinarstvo.

„Novinarka sam od 16. godine. Ovaj posao doneo mi je mnogo iskustva, novih saznanja, zanimljivih putovanja. kao novinarka i urednica bila sam svedok mnogih istorijskih događaja i sa njima upoznavala slušaoce i gledaoce“, istakla je Korponaić.

Novinarka Nevena Vrtulek kaže da joj je teško pre svega zbog slušalaca koji su joj pružali veliku podršku u najtežim životnim trenucima.

Marioara Grbav, koja je gotovo čitav radni vek provela u ovoj medijskoj kući, najviše na mestu realizatorke programa, kaže da će pratiti rad svojih kolega i zvati ih da koriguju eventualne propuste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari