Više od 15 godina nakon ubistva novinara Slavka Ćuruvije podignuta je optužnica na kojoj su četvorica nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti. Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je juče da su prikupljeni dokazi na osnovu kojih je podigao optužnicu zbog sumnje da su DB-ovci „iz niskih pobuda“ ubili novinara i vlasnika lista Dnevni telegraf Slavka Ćuruviju 11. aprila 1999.


Prema Radisavljevićevim rečima, tadašnji načelnik Resora DB Radomir Marković tereti se za podstrekavanje na teško ubistvo. Načelnik Beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, zatim glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi Ratko Romić, te pripadnik rezervnog sastava u ovoj upravi Miroslav Kurak optuženi su da su saizvršioci u teškom ubistvu. Kako je naveo tužilac, predloženo je da se Kuraku sudi u odsustvu.

– Očekujem da će se preispitivanje optužnice uspešno završiti i da ćemo nakon toga u roku od 30 dana imati zakazan glavni pretres i početak suđenja, rekao je Radisavljević.

Portparolka Specijalnog suda u Beogradu Dušica Ristić saopštila je da je Radonjiću i Romiću posle odluke Tužilaštva da podigne optužnicu produžen za još 30 dana pritvor u kome su od hapšenja 14. januara ove godine. Prema njenim rečima, sudsko veće donelo je ovu odluku zbog mogućnosti da bi Radonjić i Romić boravkom na slobodi mogli da utiču na saučesnike, te da bi mogli da unište dokaze za teško krivično delo, za koje su optuženi. Takođe, pritvor im je produžen i zato što posledice zločina za koji se terete dovodi do uznemiravanja javnosti.

– Prvi put čujem to od vas. Upravo sam dobila naredbu tužioca o završetku istrage kao i rešenje o odbijanju predloga jednog od mojih branjenika u vezi sa istragom. Time nam je tužilac ostavio mogućnost da iskoristimo pravno sredstvo kod sudije za prethodni postupak u roku od osam dana, kaže za Danas advokatica Zora Nikodinović Dobričanin, koja brani Radonjića i Romića.

Kada je tužilac Radisavljević objavio otvaranje istrage i hapšenje Radonjića i Romića sredinom januara, saopštio je na pres-konferenciji da je glavni element za to bilo svedočenje nekadašnjeg komandanta JSO Milorada Ulemeka Legije. Naveo je i da Ulemek, koji kao i Radomir Marković, služi višedecenijsku kaznu za učešće u političkim ubistvima, nije za to svedočenje dobio nikakve povlastice. Radisavljević je tada rekao i da Tužilaštvo sumnja da je Marković bio nalogodavac, Radonjić organizator, Romić saizvršilac koji je dovezao izvršioca Kuraka na mesto ubistva i pomogao mu u bekstvu.

Nakon toga, usledila je istraga u kojoj su saslušani brojni svedoci, a za Kurakom je raspisana međunarodna poternica. On se prema medijskim saznanjima, od pre nekoliko godina, nalazio u Tanzaniji, gde je radio kao vodič za safari lov.

Iako vođena kao tajna tužilačka istraga, u skladu sa novim ZKP, zbog velikog interesovanja medija, povremeno su detalji iz postupka izazivali kontroverze. Početku postupka prethodila je priča o zahtevu za pomilovanje Radomira Markovića i navodnim podacima RDB o pojedinim političarima koji su i dalje u njegovom posedu. Zatim, buru su izazvali i stavovi jedinog očevica ubistva, Ćuruvijine nevenčane supruge i poznate istoričarke Branke Prpe, koja je izjavila da joj pokazana fotografija Kuraka ne liči na osobu koju je upamtila kao pucača. Prpa je inače saslušavana među poslednjim svedocima i skoro tri sata je davala iskaz. Ispitivanju svedoka prisustvuju sem postupajućeg tužioca i osumnjičeni i njihovi advokati, a to pravo Markoviću, zato što je u zatvoru u Zabeli, omogućeno je tek nakon ustavne žalbe. Među saslušanima su i pripadnici nekadašnjeg Zemunskog klana Milan Suvajdžić, Dejan Milenković Bagzi, Miloš Simović, zatim veliki broj nekadašnjih pripadnika DB. Saslušana je i Biljana Pejović, udovica Luke Pejovića, za koga je ranije nekadašnji ministar policije Dušan Mihajlović izjavio da je prepoznat kao osoba koja je pucala.

Zavera ćutanja

U javnosti se smatra da je ubistvo Ćuruvije političko, te da su motiv da ga naruče imali Slobodan Milošević i Mirjana Marković. Optuženi pripadnici DB Romić i Marković tvrde da im je više puta nuđen status zaštićenih svedoka da bi ukazali na politički motiv. Romić je u TV nastupu neposredno pre hapšenja izjavio da nema šta da kaže. Optuženi u svojim odbranama tvrde da je Ćuruvija praćen do nekoliko dana pre ubistva zbog rata i NATO bombardovanja i „bezbednosno interesantnog kontakta“.

Podrška novinara

Nezavisno udruženje novinara Srbije pozdravilo je podizanje optužnice za Ćuruvijino ubistvo. Pokretanju istrage prethodio je jednogodišnji rad vladine Komisije za istinu o ubijenim novinarima na čelu sa Veranom Matićem.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari