"Rađanje" kao provokacija uma 1

U galeriji Kulturnog centra „Ribnica“ u Kraljevu otvorena je nedavno izložba akademskog slikara magistra LJubiše Đurića pod nazivom „Rađanje“.

Objašnjavajući likovni izraz Đurića u ovom projektu, u kome on koristi jaje kao glavni element koji simboliše rađanje, istoričarka umetnosti Gordana Margi Đurić je posebno obrazložila dominaciju crne i bele boje u čitavom projektu. Po njenim rečima radi se, zapravo, o LJubišinom poimanju NJutnove teorije o bojama iznetom još 1704. godine u njegovoj knjizi „Optika“.

Crno i belo se u likovnom izrazu koriste za iskazivanje kontrastnog, provokativnog pa i LJubiša ih u projektu „Rađanje“ isključivo koristi želeći da iskaže svu kontrastnost čina rađanja bilo da se radi o rađanju života ili pak ideja, umetnosti i uopšte.

Izgovoreno na otvaranju i viđeno na izložbi bili su svojevrsna inspiracija uredniku galerije, akademskom slikaru Miloradu Vujašaninu Cuju, da sa posetiocima zapodene razgovor u širem kontekstu, u kome mu je projekat simboličkog imena „Rađanje“ poslužio da podstakne razmišljanje prisutnih o aktuelnom trenutku u našoj kulturi i obrazovanju .

A suština onoga što se čulo tokom tog razgovora kome se, pored jednog broja prisutnih, priključio i autor izloženih dela jeste zabrinutost za aktuelni trenutak u obrazovanju i stvaralaštvu u kulturi, tačnije u svojevrsnom udaljavanju ljudi od ovih delatnosti.

Magistrirao kod Lubarde

LJubiša Đurić rođen je 1949. godine u Majdanpeku. Magistrirao je slikarstvo u klasi profesora Lubarde. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije i Udruženja francuskih umetnika „La maison des artistes“ u Parizu. Za svoje bogato umetničko stvaralaštvo osvojio je mnogobrojne nagrade. Imao je na desetine samostalnih izložbi i učestvovao je na značajnim kolektivnim izložbama. Živi i radi na relaciji Beograd – Pariz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari