Nedavno hapšenje Mirjane Malović, potpredsednice OO SPS u Leskovcu, člana GO te stranke i donedavnog odbornika u Gradskoj skupštini zbog zloupotrebe službenog položaja i pronevere novca Fonda za stambenu izgradnju u iznosu od 3.370.000 dinara, ali i pritvaranje jednog saobraćajnog policajca zbog primanja mita od 1.000 dinara, čije ime Uprava policije nije saopštila, još jednom su potvridili ,,čaršijske priče’’ o bezakonju, kriminalu i korupciji koji su sve prisutniji ne samo u Leskovcu, nego i u drugim sredinama šest opština Jablaničkog okruga.

Sve dosadašnje ankete, po principu ,,slučajnog uzorka’’, pokazuju da je bezakonje veoma rašireno, posebno u zdravstvu, inspekcijskim organima, pravosuđu i nekim javnim službama. Većse uveliko odomaćilo stanovište da se do posla ne može doći – bez obzira na iskustvo i kvalifikacije – ako se ne podmite uticajni pojedinci, posebno direktori pojedinih firmi i uz direktnu intervenciju ,,moćnika’’ pojedinih stranaka! Zbog toga se, ne bez razloga, govori i piše da je šansa ,,uhlebljenja’’ mladih stručnjaka i radnika koji su u vreme tranzicije ostali bez posla ravna glavnom dobitku na lutriji. To je i razumljivo jer je poslednjih godina, posle privatizacije, bez posla u leskovačkom kraju ostalo čak 17.000 radnika! U sadašnjim okolnostima ne čudi što se u budžetskim ustanovama zapošljava veliki broj činovnika, ali samo uz direktnu ,,vezu’’ čelnika stranaka koji vladaju gradom. Upravo je otvaranje novih radnih mesta Gradskoj skupštini, što je legalizovano na nedavnoj sednici Opštinskog veća, bio razlog nedavnih žestokih i krajnje oprečnih komentara između čelnika opozicione DS, sa jedne, i predsednika SPS i SRS, sa druge strane. Prema analizama DS, za plate činovnika – sada ih je više od 700 u gradskoj upravi – izdvaja se čak polovina od 1,7 milijardi dinara opštinskog budžeta.

Načelnik Jablaničkog upravnog okruga Slobodan Kocić, koji je nedavno jednoglasno izabran za predsednika OO DS u Leskovcu, što je neobično u stranačkom životu juga Srbije, najavio je oštru borbu protiv svih vidova bezakonja, kriminala i korupcije, ne štedeći ni članove Demokratske stranke u gradu na Veternici.

-Bezakonja ima i u našem kraju što je opšte poznato, a da bi se stalo tome na put, savetujem građane da obeleže novčanice koje daju osobama sklonim mitu i korupciji! – više je nego precizan Slobodan Kocić, novoizabrani predsednik OO DS i načelnik Jablaničkog upravnog okruga, ističući da ovo veliko zlo ne može da se spreči bez aktivne uloge samih građana.

Kocićsmatra da je pogrešna logika sadašnje lokalne vlasti da će se prekomernim zapošljavanjem činovnika obezbediti prosperitet. Kratkoročno, od toga koristi imaju samo retki pojedinci, a umanjenjem budžetskih sredstava, ne mogu da se prate razvojni programi, odnosno da se učestvuje u značajnijem investiranju.

Za predsednika OO SPS Živojina Stefanovića, lokalna samouprava je jedino mesto da mladi dođu do zaposlenja, jer je privreda u totalnom sunovratu. On dodaje da je jedina prava, velika razvojna šansa Leskovca – poljoprivreda. U Nacionalnoj službi zapošljavanja smatraju da će loše stanje u privredi potrajati dok se ne otvore mogućnosti za direktna strana ulaganja, a trenutne akcije ove službe koja finansijski podržava pojedine programe samo je slabašna uteha za premali broj odabranih, uglavnom nekvalifikovanih radnika.

Prezadužena Gradska skupština

Leskovačka Gradska skupština veoma je zadužena, naročito kod banaka. Za izgradnju kolektora za prečiščavanje otpadnih voda kod ,,Rahfajzen’’ banke 2005. godine, lokalna samouprava je uzela kredit od 1.558.000 evra, sa rokom otplate do 2015. godine. Kod banke ,,Intesa’’ za gradnju Vodosistema ,,Barje’’ 2006. godine se zadužila 4 miliona evra sa rokom otplate do 2021. godine, a ove godine, po odluci Gradske skupštine, za tu namenu je uzet novi kredit od 135 miliona dinara. Kod ,,Vojvođanske banke’’ Gradska skupština se zadužila 2007. godine 50 miliona dinara za isplatu eksproprisanog zemljišta za gradnju Reciklažnog centra i ta sredstva treba da budu vraćena do 2009. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari