Na protestu oko 1.400 radnika preduzeća PRIM, «Georad» i «Autotransport», dat je rok Vladi Srbije da ih do 6. avgusta vrati u sastav EPS-a.

Ukoliko do toga ne dođe, oni će preduzeti radikalnije mere, kao što je totalna obustava rada i okupljanje ispred zgrade Vlade u Beogradu. Protest održan je ispred sedišta Gradske opštine Kostolac, uz podršku predstavnika sindikata iz Privrednog društva «Termoelektrane i kopovi Kostolac».

– Primila nas je predsednica opštine Borka Šutović, koja nam je i do sada pružala podršku i pomoć, u skladu sa svojim nadležnostima. Ona će pokušati, u komunikaciji sa rukovodstvom EPS-a, da pomogne u ubrzavanju procesa našeg pripajanja, jer nam je to iz državnog vrha do sada u više navrata obećano, a nije ispunjeno – rekao je Mile Blagojević, predsednik sindikata PRIM-a.

Ukoliko do 6. avgusta, Dana rudara, ne budu vraćeni u EPS, radnici neće odustati od svog zahteva, već će radikalizovati proteste. Oni su do sada u više navrata iz Vlade Srbije i EPS-a dobijali obećanja da će im se vratiti stari status. To im je krajem februara ove godine, tokom predizborne kampanje, obećala i tadašnja ministarka rudarstva, energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Zorana Mihajlović.

– Na osnovu ozbiljne analize, EPS je doneo odluku da se tri kostolačka preduzeća vrate u njen sastav. Mnogo je jeftinije da ona obavljaju poslove za EPS, nego da se za to angažuju druge firme, a da njih uzimaju za podizvođače – rekla je ministarka Mihajlović. Ona je tada najavila da će se pripajanje tri kostolačka preduzeća sprovesti tokom marta, ali do toga do danas nije došlo.

PRIM, «Georad» i «Autotransport», izdvojena su iz EPS-a 2005. godine. Nakon toga su zapala u krizu zbog smanjenih prihoda, pa su tražila ponovno pripajanje, uz obrazloženje da se bave poslovima koji su primarna delatnost EPS-a. Nakon više protestnih skupova, prošle godine doneta je odluka da se stari status vrati PRIM-u i «Georadu», a kasnije je ista odluka doneta i za «Autotransport».

Podrška ugroženih

Radnicima tri izdvojena preduzeća podršku pruža i oko 170 zaposlenih u kostolačkom «Standardu», izdvojenom iz EPS-a još 2001. godine. I oni su do sada više puta uzaludno protestovali i stupali u štrajk, tražeći od države, jer je ona većinski vlasnik, preko 30 neisplaćenih zarada i overu zdravstvenih knjižica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari