Grupi radnika propalih pirotskih firmi, Trgovinskog preduzeća „Angropromet“ i UTP „Srbija“, koje su otišle u stečaj, uručena su rešenja o isplati devet minimalaca i povezivanju radnog staža iz Fonda solidarnosti, ali i dalje oko 2.500 radnika u Pirotu ima problem kako da poveže radni staž.

Od 2006. godine naovaomo, Veće Saveza samostalnih sindikata uspelo je da preko Fonda solidarnosti izdejstvuje isplatu zaostalih minimalaca i poveže staž za oko 500 radnika. Radnici ove dve firme će u proseku dobiti oko 140.000 dinara.

Direktor Fonda solidarnosti Jablan Obradović kaže da ukupna suma za isplatu minimalaca i povezivanja staža za 145 radnika „Angroprometa“ i 18 radnika „Srbije“ iznosi 35 miliona dinara.

– Ovo je jedna od retkih opština u Srbiji čiji su radnici iz svojih firmi koje su im ostale dužne deo duga uspeli da naplate iz Fonda zahvaljujući i angažovanju Samostalnog sindikata – kaže Obradović, dodajući da je za pet godina postojanja Fonda preko 30.000 radnika na ovaj način ostvarilo svoja prava.

Dragan Đorđević je u „Angroprometu“ radio 37 godina, ne radi već 13 godina i ne prima nikakvu platu.

– Bio sam na evidenciji Filijale NSZ i to je isteklo. Treba mi još dve godine za penziju – kaže Đorđević. Jelka Cvetković je u „Angroprometu“ radila punih 30 godina, a ne radi od 2004. godine. – Morali smo da se vratimo na selo. Živimo od poljoprivrede. Ove pare čekamo kao ozebao sunce. Bar ću moći da platim zaostale račune za struju i druge komunalije – kaže Jelka.

Jasmina Ivanov je u UTP „Srbija“ radila 27 godina, a poslednje tri godine ne radi nigde. I njen suprug je radio u istoj firmi koja je otišla u stečaj.

– Bez ikakvih smo prihoda i ovaj novac nam je dobrodošao. Snalazimo se da nekako preživimo. Vratili smo se kod roditelja da bismo nekako uspeli da preživimo – kaže Jasmina.

Nepovezan staž

– Angropromet ne radi duže od deset godina, a UTP „Srbija“ od 2006. godine. U „Angroprometu“ se u momentu stečaja zateklo oko 150 radnika. Zahvaljujući našem sindikata njima je preko Fonda solidarnosti obezbeđeno devet minimalnih zarada i za taj period će im biti povezan radni staž. I za ovu drugu grupu radnika iz UTP „Srbija“ obezbeđena su sredstva za isplatu minimalnih zarada i biće im povezan staž za period pre stečaja. Od 2006. godine preko Fonda solidarnosti isplaćena su sredstva za oko 500 radnika „Kartalejvića“, ATP „Dragoša“, „Nišavske doline“ i „Pobede“. Po tom osnovu se slilo oko 200 miliona dinara. Pri kraju smo prikupljanja dokumentacije za povezivanje radnog staža za oko 350 radnika „Dragoša“, oko 100 radnika „Grafike“ i za oko 900 radnika „Piroteksa“, „Galanteks trejda“ i „Krznare“ .Prema našim podacima još uvek je nepovezan staž za oko 2.500 radnika – kaže predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata opštine Pirot Rodoljub Ćirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari