Od 2005. godine do danas, Policijska uprava Požarevac podnela je 14 krivičnih prijava zbog sumnje da je izvršeno krivično delo primanje mita, i pet krivičnih prijava zbog davanja mita. Među licima protiv kojih su podnošene prijave, nalazili su se i policajci, inspektori, profesori i socijalni i zdravstveni radnici.

– Prema navodima ovih prijava, najveća suma koja je primljena na ime mita iznosila je 900 evra, koliko je 2005. godine uzeo poslovođa za sistem grejanja u Privrednom društvu „Termoelektrane i kopovi Kostolac“, zbog čega je prijavljen četiri godine kasnije – izjavila je Jasmina Tišma, portparol Policijske uprave u Požarevcu. U istom periodu, od 2005. do danas, pred Višim sudom u Požarevcu zbog davanja ili primanja mita vodio se, ili se još uvek vodi, 31 postupak. Od toga, u 12 su donete oslobađajuće presude ili su prethodne ukinute, u postupcima koji su se, između ostalih, vodili i protiv dvojice inspektora, dvojice policajaca, kriminalističkog tehničara, socijalnog radnika i pravnika. U osuđujućim presudama kazne za primanje mita kretale su se od tri meseca do dve godine zatvora, koliko je dobio jedan sanitarni inspektor, ali se ovaj predmet nalazi u Apelacionom sudu, zbog uložene žalbe. Među osuđenima su i dva profesora, koji su dobili šest i osam meseci zatvora. Dok su kod optuženih policajaca, inspektora, profesora i socijalnih radnika u većini slučajeva donošene oslobađajuće, vremenski kraće ili uslovne kazne za primanje mita, mnogo gore prošli su oni koji su davali mito. Umesto za uzimanje, najstrožije kazne dosuđene su upravo za davanje mita, i to isključivo protiv radnika, njih trojice, koji su dobili jedan 4,5, a druga dvojica po pet godina zatvora.

Zbog mita 18 meseci zatvora

Među pravosnažnim presudama je i kazna od 18 meseci zatvora za jednog zdravstvenog inspektora iz Beograda, zbog uzimanja mita od 500 evra od suvlasnika privatne klinike, kako ne bi podnosio prijavu zbog nepravilnosti u njenom radu. U ovom slučaju osuđeni su i suvlasnici klinike zbog davanja mita, jedan lekar a drugi policijski inspektor, koji su dobili po šest meseci zatvora.

Bakterije za 300 evra

Protiv jednog sanitarnog inspektora iz Požarevca vodi se postupak zbog sumnje da je primio 300 evra od vlasnika ugostiteljske radnje u Petrovcu. Sve je počelo tako što je inspektor otkrio prisustvo bakterija, a kako ne bi podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari