Tek na trećoj aukciji u Agenciji za privatizaciju, posle dve neuspele aukcije jer nije bilo kupaca, pirotsko preduzeće „Lola Sarlah“ kupio je konzorcijum radnika po početnoj ceni od 13.427.000 dinara. Posle dve neuspele aukcijske prodaje pretila je opasnost od prinudne likvidacije preduzeća, pa su radnici preduzeća odlučili da formiraju konzorcijum i sami kupe preduzeće u kome su godinama radili i gradili ga svojim zalaganjem.

Tek na trećoj aukciji u Agenciji za privatizaciju, posle dve neuspele aukcije jer nije bilo kupaca, pirotsko preduzeće „Lola Sarlah“ kupio je konzorcijum radnika po početnoj ceni od 13.427.000 dinara. Posle dve neuspele aukcijske prodaje pretila je opasnost od prinudne likvidacije preduzeća, pa su radnici preduzeća odlučili da formiraju konzorcijum i sami kupe preduzeće u kome su godinama radili i gradili ga svojim zalaganjem. Fabrika zapošljava 96 radnika.

Plate još niske

– Zarade su još niske i u proseku iznose 12.000 dinara. Optimista sam u pogledu rasta plata. Moj je utisak da su radnici uložili maksimum snaga i strpljenja da firma opstane. Nemaju alternativu i to je osnovni pokretač njihovog angažovanja – kaže Nešić.

Direktor ove fabrike alatnih mašina Miroljub Nešić kaže da je radnike strah od gubitka posla naterao da kupe fabriku.
– Osnovni razlog za kupovinu je želja radnika da sačuvaju svoja radna mesta. Da nije uspela ova treća aukcija, mi bismo morali da odemo u stečaj, što ne bi bilo samo za nas pogubno, već i za zanat i ceo naš kraj, jer bi se izgubila obrada metala i mašinogradnja u ovom delu Srbije – kaže Miroljub Nešić.
On dodaje da je kupovina preduzeća prvi korak i tek predstoji regulisanje obaveza prema poveriocima, kako prema komercijalnim tako i prema državi.
– Tek kada regulišemo obaveze prema poveriocima možemo da kažemo da je fabrika uspešno privatizovana. Oprema je veoma bitna da bismo bili konkurentni. Ona mora da se inovira i to moramo da uradimo sami, jer nemamo sredstava da kupujemo velike mašine. Mašine ćemo morati da inoviramo tako da budu precizne, a automatizovaćemo ih uz pomoć računara. Na tome već radimo. Što se proizvodnog programa tiče, moramo naše proizvode da uskladimo sa standardnim tehničkim rešenjima. Naš proizvod su bušilice, a u proizvodni program ćemo uključiti CNC glodalice za koje radimo projekte. I veoma je bitno, možda najvažnije, da inoviramo i svoja znanja jer je to uslov za naš opstanak. Potrebni su nam mašinski inženjeri. Razgovaraćemo sa Nacionalnom službom za zapošljavanje kako bismo uposlili neophodne stručnjake – kaže Nešić.
– Sadašnja starosna struktura radnika je nepovoljna jer će većina dobrih zanatlija za pet do 10 godina otići u penziju, pa moramo obučiti radnike koji će ih zameniti. Da bi posle škole radnici savladali tajne zanata, potrebno je do pet godina – kaže Nešić.
Proizvodni program „Sarlaha“ je usklađen sa potrebama pirotskog „Tigra“, i to pre svega fabrike za proizvodnju auto-guma.
– Auto-guma je pokretač našeg posla i opstajemo zahvaljujući njima. Počeli smo nedavno da radimo i za druge partnere. Firme iz zapadne Evrope su zainteresovane da radimo za njih. Bitno je da posla ima, a koliko ćemo raditi zavisi od nas i našeg angažovanja. Sada radimo delove za jednu švajcarsku firmu, a takođe i za „Ju Es Stil“ iz Smedereva. Mislim da stvari idu na bolje jer smo do pre pola godine radili samo za pirotski „Tigar“. To je ohrabrenje za nas – rekao je Nešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari