Prva privatizacija u majdanpečkoj opštini završila se neslavno. Drvna industrija „Poreč’’ koja je bila prvo privatizovano preduzeće u ovoj komuni, kao i najstarije donjomilanovačko preduzeće, najpre je pre dve godine otišla u stečaj, a na nju je praktično stavljena tačka podelom rešenja o isplati devet minimalnih zarada iz Fonda solidarnosti koje je preuzelo 145 bivših radnika ove fabrike.

Prva privatizacija u majdanpečkoj opštini završila se neslavno. Drvna industrija „Poreč’’ koja je bila prvo privatizovano preduzeće u ovoj komuni, kao i najstarije donjomilanovačko preduzeće, najpre je pre dve godine otišla u stečaj, a na nju je praktično stavljena tačka podelom rešenja o isplati devet minimalnih zarada iz Fonda solidarnosti koje je preuzelo 145 bivših radnika ove fabrike. U fabričkom krugu je u petak bilo oko 200 nekadašnjih radnika „Poreča“ i jedan deo njih kao Vida Rakić, nadali su se da imaju pravo na devet minimalaca kao 145 njihovih kolega:
– U „Poreču“ sam radila od 1988. do 2005. godine kada sam predala zahtev za penziju. Od tada do danas nisam dobila ni dinar. Došla sam ovde nadajući se da i ja imam pravo na ove pare, ali nemam, jer sam pre stečaja predala papire za penziju. I meni treba i topla soba, i lekovi i hrana. Stvarno ne mogu više – jadala se Vida Rakić prisutnim novinarima.
– Radio sam u „Poreču“ 28 godina. Sada sam kod kuće. Nemam ni posla, ni penzije – ispričao nam je Miodrag Nikolić. Radnike koji su u materijalno nezavidnoj situaciji, teško da su utešile reči Zorana Martinovića, državnog sekretara u Ministarstvu za rad.
– Znam da su i ovde građani suočeni sa dva najveća problema u Srbiji – siromaštvom i nezaposlenošću. Po nezaposlenosti Srbija je gotovo u samom vrhu evropskih zemalja, po siromaštvu takođe. Mi se u Ministarstvu svakodnevno susrećemo sa socijalnim problemima, problemima radnopravnih pitanja, neke rešavamo, neke ne – rekao je Martinović u fabričkom krugu „Poreča“.
Donjomilanovački drvoprerađivači preuzeli su rešenja na osnovu kojih će dobiti po 65.000, pre toga im je tridesetak procenata nadoknađeno iz stečajne mase.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari