Na hiljade zaposlenih u rumunskom Ministarstvu finansija nije juče došlo na posao, protestujući zbog ukidanja bonusa, predviđenih merama štednje. Prema izveštajima lokalnih medija, oko 4.000 zaposlenih u ministarstvu, službama za zapošljavanje i gradskoj upravi Bukurešta i drugih rumunskih gradova uključilo se u protest koji je započeo u sredu.

Analitičari ocenjuju da je malo verovatno da će obustava rada uticati na politiku vlade, prenela je agencija Rojters. Protest je započeo kada je oko 200 zaposlenih u Ministarstvu finansija u Bukureštu juče odbilo da radi, okupivši se ispred kancelarije ministra George Lalomitijanua, koji je zgradu uspeo da napusti tek kasno preksinoć pod policijskom pratnjom.

On je juče, nakon sastanka s premijerom Emilom Bokom, upozorio da bi štrajkači mogli da snose zakonske posledice zbog odbijanja da odu na posao. Agencija AP javlja da su i prosvetni radnici najavili okupljanje ispred zgrade Ministarstva obrazovanja, u znak podrške kolegama iz javnog sektora. Rumunija je, posle Bugarske, najsiromašnija zemlja Evropske unije. Država je pogođena dubokom recesijom, a prema planu štednje, dogovorenim s Međunarodnim monetarnim fondom, predviđeno je smanjivanje zarada u državnom sektoru za 25 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari