Na sjednici Skupštine Opštine Bijelo Polje u utorak, konačno je usvojena odluka o preuzimanju obaveze Opštine Bijelo Polje za izmirenje dugova radnicima Prve petoljetke AD Bijelo Polje na ime preuzimanja nepokretnosti vojnog skladišta Cerovo. Kako ističe predsjednik lokalnog parlamenta Džemal Ljušković, radnici će na osnovu ove odluke imati novčanu korist od oko 300.000 evra.


– Konačno smo našli model kako da se izmire potraživanja bivših radnika Prve petoljetke, kazao je Ljušković. On je naglasio da pored niza usvojenih odluka najvažnije su one o oslobađanju od poreza na poljoprivredu, šumsko i drugo negrađevinsko zemljište, stipendiranju redovnih studenata i odluka od koje će građani sela Bistrica u dogledno vrijeme imati koristi.

– Kada je u pitanju stipendiranje redovnih studenata, to je benefit koji godišnje iznosi oko 100.000 evra. Jedna smo od rijetkih opština koja daje visok procenat za oblast stipendiranja studenata. Međutim, mi cijenimo da je to ulaganje u znanje i to je značajno, jer je to po meni i ulaganje u socijalnu komponentu naših studenata. Takođe, izgradnjom dvije hidroelektrane na Bistrici, mještani sela Bistrica će imati benefite u visini od oko 500.000 evra, a odnose se na ulaganja u put u dužini od pet kilometara i ulaganja u vodovod koji će se raditi u Bistrici, a sve to zahvaljujući komunalijama koje investitor malih hidroelektrana treba da uplati Opštini. Ali, umjesto da ih uplati Opštini, investitor će ta sredstva uložiti u put i vodovod, pod nadzorom Opštine. Ovaj put će otvoriti kanjon Bistrice, a to znači i bolji prilazak Đalovića klisuri, Đalovića pećini i crkvi u Podvrhu. Takođe, na jučerašnjoj sjednici usvojena je odluka o oslobađanju od poreza na poljoprivredu, šumsko i drugo negrađevinsko zemljište, koji za dvije godine iznosi oko 100.000 eura, kazao je Ljušković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari