Divljim i zaštićenim vrstama ptica može se pomoći kada zalutaju u gradsku sredinu, gde inače nema uslova za njihov opstanak a postupak treba poveriti obučenim licima kao što je to bio slučaj pre dva dana kada je u blizini Kaćke petlje spasena jedna barska vrsta.

 Reč je o čapljici, latinski naziv joj je ixobrychus minutus, koja spada u vrste koje nikako ne umeju da se snađu u veštačkom ambijentu. Upravo to se dogodilo 1. avgusta, kada su mladu i iznemoglu čapljicu na parkingu ispod automobila primetili radnici poslovnice Hyundai.

– Ova barska ptica potpuno je prilagođena životu u gustoj vegetaciji, ali da bi naučila na vreme kako da preživi, preleće, često noću, ljudska naselja. Ukoliko udari u građevine, često pada na tlo ošamućena, pa joj je potreban brz oporavak u prirodnom okruženju – objašnjava Nikola Danilović, iz Zavoda za zaštitu prirode.

Radnici Zavoda koji su učestvovali u intervenciji utvrdili su da je ptica sasvim zdrava i sposobna za samostalan život. Ona je preneta i bezbedno puštena u gustiš močvare na obližnjoj Kaspskoj adi.

– U periodu kada je priroda prepuna mladunaca ptica koje su se ovog leta gnezdile, mnogi od njih nisu dovoljno iskusni u preživljavanju van područja na kojima se o njima brinu roditelji. Često zalutaju u gradske centre, a u takvom ambijentu osuđene su na uginuće i postaju lake žrtve saobraćaja, predatora i zlonamernih ljudi. Zato je bitno živom svetu omogućiti nesmetane migracione koridore, neisprekidane ljudskim građevinama i objektima koji ometaju normalan opstanak živog sveta. Zbog toga je bitan svaki, pa i najmanji kutak neuređenog, pa čak i napuštenog zemljišta u našim gradovima – objašnjava Danilović.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode poziva sve da se u situacijama u kojima su suočeni sa strogo zaštićenim divljim vrstama kojima ne mogu ponoći, ili koje predstavljaju prepreku za neku od ljudskih aktivnosti, jave na telefon 021/4896-306, kako bi stručne ekipe ove institucije što pre rešile problem na zadovoljavajući i zakonski prihvatljiv način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari