Glavna i jedina tema u Žitištu je „Agroživ“, a osnovno pitanje hoće li radnici iz ove opštine ostati bez posla, sada kada je kompletno rukovodstvo kompanije, sa više povezanih firmi, uhapšeno i nalazi se u pritvoru. Pitanje je na mestu, a briga s razlogom, jer Žitište spada u nerazvijene opštine.

Glavna i jedina tema u Žitištu je „Agroživ“, a osnovno pitanje hoće li radnici iz ove opštine ostati bez posla, sada kada je kompletno rukovodstvo kompanije, sa više povezanih firmi, uhapšeno i nalazi se u pritvoru. Pitanje je na mestu, a briga s razlogom, jer Žitište spada u nerazvijene opštine. U „Agroživu“ radi 1.000 meštana ove opštine, od ukupno 2.700 zaposlenih. Zanimljivo je da pogon „Agroživa“ predstavlja i jedinu veću firmu u celom okruženju, te da su se opština i klanica međusobno pomagali tokom proteklih godina. „Agroživ“ je toliko bio jak, pričaju meštani, da je uticao i na izbor lokalnog rukovodstva u opštini.

Peticija

O navodnoj peticiji, koja se prikuplja u Žitištu zarad oslobađanja uhapšenih direktora, predstavnici sindikata Nezavisnost u fabrici „Juko – Agroživ kažu da znaju samo za potpise koji su prikupljani u samoj fabrici.

– Direktor proizvodnje nudio je zaposlenima da potpišu peticiju, a znamo da je prikupljeno oko 300 potpisa. Mislim da se sa tom akcijom stalo jer nije bilo interesovanja radnika – kaže Živa Stojin.

– Afera se različito komentariše. Čuo sam da i plašeći se da ne ostanu bez posla pišu peticiju tražeći da se uhapšeni puste iz pritvora. Moj posao zavisi od radnika, jer kad dobiju platu dođu i u moju radnju – kaže frizer Bata Vidačić.

Firme

Pored sedišta firme u Pančevu, u vlasništvu kompanije „Agroživ“ Miroslava Živanova je pogon „Yuko-Agroživ“ u Žitištu, pogon „Agroživa“ u Vladimirovcima, „Holding Juko“ u Jagodini, „Juko trgovina“ u Novom Itebeju i „Juko klanica“ u Banatskom Karađorđevu.

U samom Žitištu sve je, naravno, u znaku „Agroživa“ – reklame, prodavnice, parkirani fabrički kombiji. Mnogi rade u obližnjoj klanici koja je „Juko Agroživa“, a da njih nema mnogi ne bi imali leba da jedu. Ko da se ovom raduje – kaže poštar Branislav Boljevac.
U lokalnim trafikama već nekoliko dana nema dnevne štampe, jer se brzo rasproda. Građani kupuju i čitaju sve što ima veze sa „Agroživom“. Do deset časova sve je rasprodato. Ljudi čitaju i komentarišu naglas. Jedni su zadovoljni što se to desilo jer lopovlucima treba stati na kraj, a zaposleni su, naravno, zabrinuti za radna mesta – kaže Marija Isakov, prodavačica.
Dok javnost spekuliše o stvarnim razlozima afere, zaposleni u državnim sudskim organima vešto su nekoliko dana izbegavali da podatke o postupku učine dostupnim javnosti tako da su se spekulacije namnožile. Počev od tvrdnji da je tržište Srbije odavno malo za nekoliko živinarskih klanica, od kojih je „Agroživ“ najveća, te da bi se afera „Agroživ“ mogla posmatrati u svetlu nedavnog ulaska slovenačke kompanije „Perutnina“ Ptuj na srpsko tržište. Posebna priča je i ona koja se odnosi na političku prošlost i povezanost rukovodstva „Agroživa“ sa nekad uticajnim strankama JUL i SPS, budući da nakon promena u Srbiji „Agroživ“ nije uspeo da povrati lidersku poziciju u mesnoj industriji. U više navrata rukvodstvo ove firme upozoravalo je na nelojalnu konkurenciju i neravnomeran uvoz pilećih proizvoda, koji guše proizvodnju. Sve je pratio i izostanak stimulativnih kredita, što je uticalo i na smanjenje proizvodnje.
– Mi smo prvenstveno zainteresovani za radnike, a o rukovodstvu će se pobrinuti nadležni organi. Niko od radnika ne treba da trpi zbog ove afere, jer je ova klanica zapravo srce i baza cele kompanije. Dobili smo novog direktora, ali naš sindikat insistira na poštovanju procedure, zbog čega smo tražili dokaze da je imenovanje regularno – kaže Živa Stojin, poverenik sindikata Nezavisnost.
Protekle nedelje u Pančevu je održana vanredna Skupština osnivača – članova društva, na kojoj su učestvovali predstavnici Kompanije za preradu mesa AD Pančevo, Zemljoradničke zadruge AD „Pobeda“ Vladimirovci, Poljoprivrednog preduzeća AD „Novi Kozjak“ u Novom Kozjaku i preduzeća AD „Napredak“ u Alibunaru. Prema rečima Žive Stojina, poverenika sindikata Nezavisnost u fabrici „Juko-Agroživ“, na Skupštini nije bilo predstavnika društvenog dela kapitala firme „Juko“ u Žitištu. Na sednici su imenovani novi direktori – za predsednika Upravnog odbora kompanije „Agroživ“ imenovan je Nenad Živanov, sin uhapšenog vlasnika Miroslava Živanova, Ljubiša Trifuljesko je imenovan za generalnog direktora kompanije, dok je Milan Cerović imenovan za direktora DOO za preradu mesa „Yuko-Agroživ“ Žitište.
Željko Stanić, takođe poverenik sindikata Nezavisnot, kaže da su radnici još u februaru protestovali protiv rukovodstva zbog malih plata i šikaniranja. – Naša glavna primedba je narušavanje međuljudskih odnosa koje traje od kada je firma privatizovana pre 12 godina. Kada je Miroslav Živanov došao u našu firmu, vozio je starog „stojadina“, a sada ima silnu imovinu. Nas interesuje opstanak firme, svi smo zabrinuti zbog radnih mesta. Dobili smo uveravanja od novog direktora da će sve biti u redu. Kao sindikat obratićemo se Agenciji za privatizaciju i opštinskim vlastima da se zaštite radnici, mada mislim da su i oni umešani – kaže Željko Stanić.
Prva živinarska firma osnovana je u Žitištu sredinom osamdesetih godina prošlog veka. Reč je o klanici i velikoj farmi „Juko“, sa kapacitetom uzgoja i prerade 20 miliona pilića godišnje. Devedesetih godina „Juko“ je izgubio težište i smanjio proizvodnju, nakon čega je usledila privatizacija. U kapacitete „Juka“ u Žitištu investirao je Miroslav Živanov, i njegova privatna firma „Agroživ“. Proizvodnja se stabilizovala, ali od nekog značajnijeg ulaganja i razvoja nije bilo ništa. U sindikatu Nezavisnost tvrde da je Živanov postepeno postao većinski vlasnik kapitala, bez aukcije, bez tendera, bez uvida i transparentnosti. Posao se širio, stare firme su preregistrovane u nove a društveni kapital se u svima njima smanjio. Najlošije su prošli radnici, koji su pre mesec dana zbog neisplaćenih zarada obustavljali proizvodnju.
– Isplaćivane su nam minimalne zarade od 11.000 dinara, a ništa bolje nije bilo ni nakon našeg protesta. Iako smo se dogovorili za fiksne neto iznose i veću cenu rada, na kraju smo dobili plate u bruto iznosu – objašnjava Živa Stojin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari