Nakon nekoliko najava u poslednjih par meseci, stotinak radnika crvenačke fabrike alkohola Panon odlučilo je da započne štrajk, a štrajkački odbor i sva tri sindikata koja postoje u Panonu predali su zahteve poslodavcu.

Prema rečima Mileta Grabeža, predsednika štrajkačkog odbora, ovoga puta radnici se neće zadovoljiti praznim obećanjima.

– Tražimo isplatu plata za decembar, zaostalih putnih troškova, jubilarnih nagrada i otpremnina za radnike koji su otišli u penziju, kao i da se radnicima redovno uplaćuju doprinosi i porezi. Slične zahteve smo većnekoliko puta iznosili pred poslodavca i svaki put se završilo obećenjima, a često i potpisivanjem nekih dokumenata. Međutim, poslodavac se svaki put dogovora držao po nekoliko meseci i onda bi opet počeli problemi sa isplaćivanjem – rekao je Mile Grabež.

Prema rečima Željka Abramovića, predsednika Samostalnog sindikata u Panonu, veliki predstavlja i to što poslodavac ne uplaćuje obaveze koje radnici imaju po osnovu kredita i drugih zaduženja.

– Od oktobra meseca radnicima koji imaju kredite i slične obaveze redovno se te stavke odbijaju od plate ali se ne uplaćuju bankama ili firmama kojima treba, tako da se tim radnicima gomilaju rate i raste dug za koji se ne zna kada će biti uplaćen što radnicima stvara dodatne probleme – rekao je Abramović.

Prema rečima Gorana Gvozdena, direktora Panona, poslodavac niti želi niti može da izbegne obaveze prema radnicima koje su im garantovane ugovorom, ali zbog vrlo teške finansijske situacije u kojoj se nalazi crvenačka fabrika alkohola došlo je do kašnjenja.

– Razumem njihovo nezadovoljstvo i ja sam uvek spreman da pokušamo da nađemo rešenje. U ovom trenutku firma je blokirana i moramo maksimalne napore da uložimo kako bismo izmirili obaveze prema radnicima. Deo novca koji je potreban za isplatu plata većsmo obezbedili, deo će biti obezbeđen u toku narednih nekoliko dana. Nadam se da će i radnici imati razumevanja i da ćemo postići dogovor jer Panon ne može sebi dozvoliti da obustavi proizvodnju – rekao je Gvozden.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari