Posle sedam meseci, radnicima Industrije odeće „Prvi maj“ u Pirotu u kojoj je pre tri meseca raskinut kupoprodajni ugovor, regulisano je zdravstveno osiguranje i overene zdravstvene knjižice, ali radni staž za prošlu i ovu godinu još uvek nije povezan. Trenutna uposlenost kapaciteta skoro je 100 odsto, radi se u dve smene, posla ima do kraja meseca, a radnici će godišnji odmor koristiti u septembru.


U „Prvom maju“ su svesni da proces restrukturiranja neće biti ni brz i lak i da očekuju pomoć države oko pronalaženja strateškog partnera, ali je neizvesno kad će se se pojaviti strateški partner, da li za nekoliko meseci ili godinu dana.

Privremeni zastupnik kapitala i vršilac dužnosti direktora „Prvog maja“ Veljko Krstić kaže za Danas da su ugovoreni poslovi za septembar, a ovih dana ugovaraju se poslovi do kraja godine.

– Obnavljaju se periodični ugovori sa stalnim partnerima, od kojih su trenutno najveći partneri iz Irske i Nemačke. Razgovaramo sa mnogim starim inostranim partnerima s kojima smo imali dugogodišnju uspešnu saradnju. Ugovaraju se poslovi i za domaće tržište. Nastojimo, dakle, da vratimo partnere sa kojima je „Prvi maj“ nekada uspešno sarađivao – kaže Krstić.

Radnici su veoma obazrivi u izjavama oko budućnosti fabrike. Kažu da je dobro što konačno sa overenim knjižicama mogu da se leče kao i svi drugi ljudi, ali da očekuju da pošto ima posla i plate u dogledno vreme budu veće.

– Mesecima nismo mogli da idemo kod lekara i sada smo konačno dobili overene knjižice i možemo da se lečimo kao i ostali građani. Sve ovo vreme nisam išla kod lekara. Snalazila sam se na razne načine. Inače, posla imamo, još kad bi plate bile veće. Od 10.000 dinara koliko primam ne može da se živi – kaže Dragica P.

Njena koleginica Slavica N. dodaje da nije previše verovala da će im ikada više biti overene knjižice i da će nešto početi da da se menja na bolje.

– Plašili smo se da neće biti posla ni plate. One jesu male i iznose od 10 do 13.000 dinara, ali ih bar primamo. Posla imamo i očekujem da se i plate povećaju i da bude mnogo bolje – kaže ona.

Jedan od većih problema u „Prvom maju“, pored neplaćenih obaveza i dugovanja prema dobavljačima, jeste i nedostatak obrtnih sredstava. Cilj novog rukovodstva je da u narednom periodu prodavnice snabdeju dovoljnom količinom robe za predstojeću sezonu jesen-zima.

– U naših 40 prodajnih objekata u zemlji u ovom trenutku ima zalihe robe, koje su trenutno na najnižem nivou od osnivanja. Dovijamo se na razne načine da rešimo problem nedostataka novčanih sredstava kroz kompenzacije. Razgovaramo sa poslovnim bankama oko nabavke materijala za proizvodnju odeće za domaće tržište – kaže Krstić.

Kada je reč o strateškom partneru, Krstić napominje da ni Agencija za privatizaciju, ali ni fabrika, posle lošeg iskustva sa privatizacijom, neće olako ući u tu priču.

– „Prvi maj“ za to treba da se pripremi, oslobodi balasta velikih dugovanja i tehnološkog viška radnika. Potrebno je, preko socijalnog programa, smanjiti broj radnika i dovesti ga na optimalan broj. U ovom trenutku ne znam tačan broj tih radnika. U toku su analize koje treba da pokažu i da li Prvi maj“ treba da nastavi da radi u dve smene kao sada ili da radi u jednoj smeni. Najbolje za sve nas je da strateški partner bude iz tekstilne struke i ko se tim poslom bavio. SIEPA se uključila oko pronalaženja strateškog partnera. Pominju se mnoga imena, ali za sada ništa konkretno. Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja dobro zna šta je naš problem. Počeo je proces restrukturiranja, deblokiran je žiro račun ali kasa je prazna. Nema novca, a velika su dugovanja. Nama je neophodna finansijska podrška da bi pokrenuli ovaj poljuljani gigant. Nadam se da ćemo dobiti pomoć države. Dobrodošao je svaki potencijalni proizvođač odeće koji želi da koristi naše kapacitete. Ne mogu da kažem da smo vratili stare i dobili nove partnere, ali sve ide u dobrom smeru. „Prvi maj“ ima dobar tehnološki park, tri proizvodne hale i kvalitetne radnike – kaže Krstić.

Predsednik Samostalnog sindikata u fabrici Zoran Živković kaže da je regulisanjem zdravstvene zaštite rešen veliki problem, ali da je i dalje ostalo nerešeno pitanje povezivanja radnog staža za 2009. i ovu godinu. Živković očekuje razgovore sa rukovodstvom fabrike o svim problemima i daljim planovima.

– Ostala su i dalje otvorena pitanja zarada i isplate ranijih dugovanja prema radnicima. Interesuju nas i planovi oko upošljavanja kapaciteta. Nama je cilj da fabrika radi, da opstane i da radnici imaju posla i primaju plate. Najvažnije je da se održi kontinuitet u proizvodnji i u isplati zarada – kaže Živković.

Država stala iza fabrike

– Dobro je što je država posle raskida ugovora o privatizaciji stala iza „Prvog maja“ i donela odluku o restrukturiranju. Time je spasena fabrika od stečaja. Priprema se program restrukturiranja. Bitno je da je fabrika nastavila da radi i da se održi nivo upošljenosti kapaciteta – kaže predsednik Veća Saveza Samostalnih sindikata Pirota Rodoljub Ćirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari