– Iz Fonda solidarnosti Srbije 101 radnik Industrije vune i kože „Dragoš“ u Pirotu koja je otišla u stečaj i ne radi godinama, dobio je rešenja o isplati devet zaostalih zarada, a povezan im je radni staža za taj period. Bivšim pirotskim kožarcima rešenja je uručio direktor Fonda solidarnosti Jablan Obradović, a svaki radnik dobiće po 137.000 dinara.

Radnica Slavica Cvetković ima radni staž od 27 godina, više od decenije ne radi nigde, a nema uslova ni za penziju.

– Na Birou smo suprug i ja. Radili smo u istom preduzeću, a sada se bavimo poljoprivredom da bismo nekako preživeli. Parama koje smo dobili platićemo nagomilane račune za komunalne usluge – kaže ona.

Zoran Vlatković ne radi u ovoj firmi već 13 godina. I on je bez posla. – Snalazim se na razne načine da bih zaradio koji dinar. Ove pare nisu možda velike, ali za nas koji nemamo ništa mnogo znače – kaže Vlatković.

Svetislav Petković Kena kaže da su im godinama mnogi sindikalci obećavali isplatu tih zarada, ali je u tome uspeo jedino predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata opštine Rodoljub Ćirić. – U preduzeću sam radio ja, supruga i moj brat. Konačno se neko setio i nas da bar dobijemo koji dinar – kaže Petković.

Prema rečima Jablana Obradovića, Fond solidarnosti postoji četiri i po godine i namiruje samo deo duga poslodavca radnicima kada firma ode u stečaj.

– Oni iz stečajne mase imaju pravo na 12 mesečnih zarada, a kod Fonda solidarnosti je to poslednjih devet zarada. Za radnike „Dragaša“ to iznosi oko 20 miliona dinara za zarade i uplatu doprinosa za povezivanje radnog staža – kaže Jablan Obradović, dodajući da su juče uručena i rešenja za isplatu zaostalih zarada radnicima belopalanačkog „Noviteta“, kao i da ima najava za isplatu radnicima „Budućnosti“ u Beloj Palanci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari