Jedno od najznačajnijih poglavlja u razvoju kostolačkog energetskog sistema započelo je zahvaljujući partnerstvu sa kineskom kompanijom CMEC, konstatuje požarevački radio Boom 93. Međunarodni kreditni aranžman, vredan više od milijardu dolara, omogućio je transformaciju PD „Termoelektrne i kopovi Kostolac“ u savremenu i efikasnu energetsku kompaniju.

Blok B2, snage 350 megavata, je revitalizovan i radi projektovanom snagom sa visokom tehničkom pouzdanošću. Krajem ove godine i blok B1, čija snaga takođe iznosi 350 megavata, izlazi iz revitalizacije, kada će Termoelektrana „Kostolac B“ biti u stanju da ostvaruje planiranu proizvodnju i bude pouzdan oslonac srpskog elektroenergetskog sistema, pogotovo u nastupajućem zimskom periodu.

U sklopu Prve faze međunarodnog kreditnog aranžmana sa kineskim partnerima, Kostolac dobija i savremeni sistem za odsumporavanje dimnih gasova, luku i železnicu, dok će Druga faza ovog kredita omogućiti izgradnju novog termoenergetskog bloka snage 350 megavata i proširenje kapaciteta Površinskog kopa „Drmno“. Saradnja sa kompanijom CMEC je pokazala da su kineski partneri pouzdani saradnici u realizaciji projekata.

Imajući u vidu da će saradnja sa kineskim partnerima trajati nekoliko godina, u neposrednoj blizini je izgrađeno montažno naselje za potrebe smeštaja njihovih radnika. Sada se u ovom naselju nalazi oko 400 kineskih radnika, ali će ih biti i više kada bude započela izgradnja novog bloka B3. Kineskim radnicima su obezbeđeni svi neophodni uslovi tako da njihov boravak u Srbiji bude što prijatniji jer se oni nalaze daleko od svojih domova. Jedan od kineskih radnika je i Dong Juning, koji svedoči da je CMEC stvorio dobro ambijent za rad i boravak svojih zaposlenih:

-Našim radnicima je sve obezbeđeno, avionski prevoz, zdravstveno osiguranje, kao i kompletan smeštaj i ishrana, koja je karakteristična za našu domovinu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari