Novica T. (55) iz Požarevca, električar kostolačkog Georada, poginuo je u četvrtak prilikom održavanja pepelišta na nekadašnjem kopu Ćirikovac, koje pripada PD Termoelektrane i kopovi Kostolac. Do nesreće je došlo kada je radnik povukao jednu od ručica koja je pukla, a on potom propao u elevator, nakon čega se na njega sručila velika količina pepela i jalovine.

Na lice mesta odmah su pristigli pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije i vatrogasno-spasilačka jedinica iz Požarevca, koji su otpočeli sa iskopavanjem radnika.

Obezbeđenje TE-KO Kostolac dobilo je izričito naređenje da novinarima ne dozvole pristup mestu tragedije, pa su oni sve mogli da prate sa udaljenosti oko kilometar i po. Jedine informacije o tragediji novinari su dobili od radnika koji su se nalazili na licu mesta. „Novica je, oko 10 sati, radio na održavanju pepelišta. U jednom trenutku, kad je povukao ručicu, ona je pukla i on je propao kroz elevator. Pored njega su tada bile i dve njegove koleginice, koje su, vrišteći, otrčale po pomoć“, kažu radnici.

Prema poslednjim informacijama do kojih smo došli, otkopavanje radnika obustavljeno je oko 14 sati, jer je postojala opasnost da se obruše dodatne količine pepela. U akciju će biti uključeni i psi tragači, kako bi tačno locirali telo. Pepelište na kojem je radnik nastradao izgrađeno je pre nekoliko godina, na prostoru nekadašnjeg kopa Ćirikovac, radi odlaganja pepela iz termoelektrane Kostolac B. U njegovu gradnju uloženo je 35 miliona evra, od kojih je 20 obezbedila Evropska unija, a ostatak EPS iz svojih izvora.

Otkazana konferencija

O ovoj tragediji mediji su saznali nakon što je, bez obrazloženja, otkazana konferencija za novinare, sazvana za 12 sati radi predstavljanja poslovnih rezultata PD TE-KO Kostolac u prošloj godini. Kasnije su iz službe informisanja javili za tragediju i saopštili da izvlačenju tela prisustvuje i Dragan Jovanović, direktor TE-KO Kostolac

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari