Beživotno telo Novice Trailovića (55) iz Požarevca, električara kostolačkog «Georada», koji je poginuo u četvrtak pre podne na pepelištu nekadašnjeg kopa Ćirikovac, izvučeno je istog dana uveče, nakon višesatne akcije spasilačkih ekipa.

Telo je prebačeno na obdukciju u požarevačku Opštu bolnicu, kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti ovog radnika. Prema nezvaničnim informacijama, on je stradao nakon što se obrušila dama podignuta pored pepelišta, po kojoj se on kretao zajedno sa još troje kolega.

– Pošto uz nju nije sagrađen potporni zid, dama se u jednom trenutku obrušila i Novica je skliznuo sa nje i pao pravo u pepelište. Pošto se ono zaliva vodom, kako se pepeo ne bi razvejavao unaokolo, radnik je potonuo u mulj, a potom su ga prekrili jalovina i pepeo – kažu u istrazi. Zajedno sa Novicom, damom se kretalo još troje ljudi, dve radnice i jedan radnik, ali su oni za dlaku izbegli opasnost i pad u pepelište.

Iako se radi o novom, savremenom pepelištu, u koje je uloženo 35 miliona evra, ono je imalo brojne nedostatke, od kojih su samo neki u međuvremenu otklonjeni. Dama je morala da bude osigurana potpornim zidom, ali ta obaveza do danas nije ispunjena. Upućeni kažu da je tragedija mogla da bude mnogo veća, jer se ovom damom svakodnevno kreće i po 30 ljudi, zbog radova na odlaganju pepela i na održavanju same deponije.

Opasna dama

Iako dama pored pepelišta nema potporni zid, njome su svakodnevno prolazili ne samo radnici, već i terenska vozila «kampanjole» iz TE-KO Kostolac i «Georada», firme zadužene za održavanje pepelišta. Zašto je tako nešto dozvoljeno kad predstavlja opasnost po život radnika, još uvek se utvrđuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari