Radnici pribojske fabrike FAP od Nove godine ne mogu da overe zdravstvene knjižice jer im nije uplaćeno zdravstveno osiguranje. Zbog toga je Radmilo Pešović, radnik FAP početkom nedelje počeo štrajk glađu. FAP ima status preduzeća u restruktuiranju i država ima obavezu da kao većinski vlasnik radnicima uplaćuje osiguranje.

Ono nije uplaćivano dva meseca, pa su radnici prinuđeni da sami plaćaju svoje, kao i lečenje članova porodice koji su osigurani preko njih. Radmilo Pešović u ponedeljak je u Upravnoj zgradi preduzeća počeo štrajk glađu. U toku nedelje je, na preporuku lekara, pošto je hronični bolesnik za koga bi gladovanje bilo kobno, promenio način protesta. Za protest, kaže, ima podršku većeg broja kolega iz prozvodnje, koji će mu se, ako ovaj problem uskoro ne bude rešen, pridružiti.

– Od Nove godine radnici FAP ne ostvaruju Ugovorom o radu zagarantovano pravo na lečenje. Pošto zbog toga ne možemo da overimo zdravstvene knjižice prinuđeni smo da sami plaćamo lečenje. To je za naša primanja nepodnošljivo, kaže Pešović. „Jedan naš radnik je ležao na intenzivnoj i sada treba da plati 5000 po danu to lečenje. Uzimali smo lekove u apoteci na poček, ali više ne daju, traže da se prvo plati dug iz januara“, dodaje. Pešović i dodaje da će istrajati u štrajku dok mu se ne overi zdravstvena knjižica. Podršku sindikata nije tražio jer, kako kaže, njih ima četiri-pet, a ni jedan se ne bori za radnike. Rukovodstvo fabrike se obratilo radnicima i prenelo uveravanja koja je dobilo od Vlade, da će se ovom pitanju raspravljati na sednici koja treba da bude održana ovih dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari