Radojičić: Dolazak novog talasa očekivan 1Zoran Radojičić Foto: Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić ocenio je danas da epidemiološka situacija u Beogradu jeste ozbiljna, ali da se dolazak novog talasa mogao očekivati, između ostalog, jer pandemija ima dinamiku svog pojavljivanja svuda u svetu, saopšteno je iz gradske uprave.

Radojičić je za TV Pink rekao da su posebno iscrpljeni zdravstveni radnici, koji su „u prvim borbenim redovima“ već godinu dana.

On je rekao da građani moraju „izdržati i pokazati ozbiljnost, odgovornost i doslednost u sprovođenju mera“ i istakao da je lična odgovornost „ključna“.

Kada je reč o predloženim novim merama, njegov stav je da „ima smisla naći kompromisno rešenje između dva ekstrema“ i dodao da obe opcije imaju svoju osnovu i primenjuju se u različitim zemljama.

„Ima smisla skratiti radno vreme, jer se na taj način smanjuje cirkulacija ljudi i manji je broj kontakata. Važno je znati, bilo koju meru da sprovodimo efekte ćemo imati najmanje za sedam dana“, rekao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, potrebno je naći balans između medicinskih mera i zahteva privrede.

„Kao i prethodne pandemije, očekujemo da će i ova trajati dve godine, bez obzira na savremenu medicinu i naš optimizam. Približavamo se broju vakcinisanih i revakcinisanih koji bi nam dao kolektivni imunitet“, naveo je Radojičić.

On je objasnio da je vakcinacija verovatno bila razlog za delimično opuštanje kod sugrađana i dodao da su, osim lekara i medicinskog osoblja, radnici gradskih službi bili najizloženiji virusu i da ih je zato vakcinisano više od 6.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari