Radomir Laban: Osuđeni sudija 1Foto: President ks.gov

Ako je Kosovo lažna država, onda je i Ustav te i takve države po logici stvari – lažan.

A ako je Ustav lažan, Ustavni sud kojem je poveren mandat da nadgleda sprovođenje tog dokumenta, ne može biti stvaran. Nastavljajući ovom linijom argumentacije nužno stižemo do zaključka da su i sudije takvog Ustavnog suda lažne. A ipak, uprkos ovoj nepromočivoj logici, Radomir Laban, pravosnažno osuđeni kriminalac kojeg Srbija potražuje zbog izdržavanja zatvorske kazne, upravo je postao sudija Ustavnog suda Kosova.

On je, zajedno sa još četiri sudije, položio zakletvu pred kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, čime mu je i zvanično otpočeo devetogodišnji mandat sudije Ustavnog suda Kosova.

Sa ove strane administrativne linije, isti taj Laban, smatra se beguncem. U novembru prošle godine, Srbija je od EULEKS-a zatražila njegovo hapšenje i izručenje. Radomir Laban – Raško je kao član „carinske mafije“, 2011. godine osuđen u beogradskom Specijalnom sudu zbog primanja mita na kaznu zatvora u trajanju od šest godina. Pored zatvorske kazne, dobio je i desetogodišnju zabranu obavljanja delatnosti u Upravi carina, čiji je službenik Obaveštajnog odeljenja bio kada je počinio zločin za koji je osuđen.

U izveštajima policije iz perioda hapšenja članova „carinske mafije“ opisan je modus operandi grupe u kojoj je bio i Laban. Oni su robu sa lažnom dokumentacijom prikazivali kao da je u tranzitu preko Srbije, a zapravo su je istovarivali u ilegalnim magacinima i krijumčarili raznim pravnim i fizičkim licima bez plaćanja carinskih dažbina.

Teško je zamisliti scenario u kojem poslanici Srpske liste, kosovske ekspoziture Srpske napredne stranke, nisu bili upoznati sa ovim nijansama Labanove biografije kada su ga predložili kosovskom parlamentu za sudiju Ustavnog suda. „Mi kao parlamentarna grupa, odnosno kao srpski i politički predstavnici ovde u Skupštini želimo da predložimo i da podržimo kandidata koji ima veliko pravno iskustvo, sa profesionalnom reputacijom u oblasti javnog i ustavnog prava i kandidata naravno koji ima visoko moralne kvalitete i integritet“, ovako je poslanik Srpske liste Slavko Simić govorio o Labanu pred kosovskim parlamentom.

Utisak je da su upravo ovi detalji iz prošlosti i kvalifikovali Labana za poziciju na koju je izabran. Gledano iz ugla kosovske izvršne vlasti, koliki se otpor u zaštiti prava može očekivati od nekoga koga svega nekoliko stotina kilometara severnije čeka zatvorska ćelija. A kooperativan Ustavni sud će biti koristan u danima koji slede. Uostalom i Labanov prethodnik, Ivan Čukalović, bio je jedan od optuženih u aferi Indeks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari