Radoslav Milojičić Kena: Šutanovčev čovek 1Foto: FoNet/ TV FoNet

Ostavku Radoslava Milojičića, poznatijeg kao Kena, na mesto predsednika Izvršnog odbora DS, na kojem je od 2016. niko nije očekivao baš sada.

Delom zato što na tom mestu svakako ne bi ni bio, jer se vlast u DS promenila, a delom i zato što bi logičnije bilo da je ostavku podneo kada i stranačko rukovodstvo posle kraha DS na beogradskim izborima.

Zato se ne može a ne posumnjati da je ostanak na toj funkciji imao za cilj obezbeđivanje da odlazeći stranački vrh, na čelu sa Draganom Šutanovcem, preko svojih ljudi, ostane na vlasti u DS. Milojičić se kandidovao za potpredsednika, i kako se u stranci šuškalo, činio sve ne bi li bio izglasan, pa je navodno i uplaćivao članarine u svom matičnom odboru u Smederevskoj Palanci, te po broju članarina Palanka, prema nekim tvrdnjama, ima više demokrata nego što je osvojila glasova na poslednjim izborima. Potpredsednik nije postao i zato se ostavka može tumačiti i kao priznanje definitivnog poraza u stranci.

U DS ulazi 2002. A poslednjih nekoliko godina razvio je „specijalne“ odnose sa Šutanovcem, koji mu je bio mentor i postavio ga za svog prvog operativca. Deo stranke ga, čini se, nikada nije prihvatio i potvrdio njegovu sposobnost, ali i volju da uči i napreduje od posla konobara do republičkog poslanika.

Tokom stranačke kampanje, bar prema pisanju tabloida, Milojičić se sukobio sa Zoranom Lutovcem, novim predsednikom DS. Milojičić mu je rekao da nema nikakve šanse da bude izabran jer ga niko ne zna, na šta mu je Lutovac uzvratio: „Tvoj je problem što te svi znaju.“

Milojičića je šira javnost upoznala kada je 2016. izabran za poslanika u Skupštini Srbije. Do tada je od 2008. do 2012. bio potpredsednik opštine Smederevska Planka, a predsednik od 2012. do 2016. Vodio je opštinu koja godinama nije imala leti vodu, jedno vreme ni struju i uličnu rasvetu, koja je bila poplavljena 2014. Nemogućnost da žitelji Palanke žive normalno objašnjavana je malom količinom novca koju opština dobija iz budžeta. Za sebe tvrdi da je „veoma uspešno obavljao funkciju pomoćnika predsednika opštine, da je dugogodišnji sportista i sportski radnik i najmlađi predsednik opštine u Srbiji“.

Ipak, naprednjaci mu na teret stavljaju mnoge afere. Tada mandatar za sastav vlade Aleksandar Vučić mu je u Skupštini spočitao da je u kafani opštinskim novcem plaćao ogromne cehove za pivo i kafu. Na račun mu se stavljaju i malverzacije oko preuzimanja Doma Vojske u Palanci od Ministarstva odbrane, kao i ogromni dugovi koju su Palanku doveli do bankrotstva.

Rođen je 1984. Po zanimanju strukovni ekonomista. Govori engleski, oženjen je i ima dvoje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari