Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić odbio je juče da kao svedok odgovara na pitanja optuženog Radovana Karadžića, koji mu je tokom rata u Bosni i Hercegovini kao predsednik Republike Srpske bio vrhovni komandant.

Karadžiću (68) i Mladiću (70) Tribunal u odvojenim procesima sudi po istoj optužnici koja ih tereti za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje za taoce „plavih šlemova“ UN 1992-95.

Mladić je na sedam pitanja koje mu je Karadžić, koji se brani sam postavio, dao isti odgovor: „Gospodine predsedniče, ja ne mogu i ne želim da svedočim zbog svog zdravstvenog stanja. Prema savetu advokata, izjavljujem da zadržavam pravo da ne svedočim i odbijam da svedočim zbog mogućnosti da ugrozim zdravlje i svoja prava kao optuženog na mom suđenju“.

Raspravno veće odlučilo je da Mladića ne obavezuje da odgovara na ta pitanja, iako je imalo tu mogućnost. Sudije su protumačile da je Mladić iskoristio pravo da ne odgovara na pitanja kako ne bi okrivio samog sebe. Mladić je zahtevao da umesto odgovora pročita svoju izjavu na sedam stranica, ali mu raspravno veće to nije dozvolilo. General je na to uzvratio da mu je sud „zabranio da govori“. „Potvrđujete moju tezu da Haški tribunal nije sud, nego je satanski sud… Vama gode samo vaše istine i NATO laži“.

Dok su ga stražari izvodili iz sudnice, Mladić je, prolazeći pored Karadžića, rekao: „Radovane, hvala ti i mnogo izvini, ne daju idioti… Brane NATO, idioti, NATO bombe i osiromašeni uranijum“.

Tokom ispitivanja, Mladić je kazao i da on i Karadžić „ne brane sebe… mi branimo narod“. Karadžić je preko savetnika Patrika Robinsona poručio da se ne bori samo za sebe, već i za „nastavak postojanja RS“.

Udaljeni oko sedam metara jedan od drugog, Karadžić, u tamnom odelu sa crvenom kravatom, i Mladić, obučen u sivo odelo, ophodili su se međusobno sa uvažavanjem, oslovljavajući se sa „gospodine generale“ i „gospodine predsedniče“. U prvom delu zasedanja Mladić je kazao da „ne može da svedoči“ zato što „ne podnosi i ne priznaje“ Haški tribunal.

Mladić je potom kazao da će svedočiti pošto mu bude doneta zubna proteza koju je zaboravio u sudskom pritvoru. „Molim da mi obezbeđenje donese zube iz ćelije da bih mogao da govorim“, zatražio je zatim Mladić. Raspravno veće potom je dalo pauzu da bi Mladiću bila doneta proteza. Pošto mu je proteza doneta, Mladić je odbio da odgovori na Karadžićeva pitanja.

Na početku zasedanja, Mladićev branilac Branko Lukić ponovio je da Mladić iz medicinskih razloga nije u stanju da svedoči zato što „ne može da napravi razliku između fikcije i istine“, što je posledica moždanih udara koje je preživeo. Lukić je upozorio i da veće primoravanjem Mladića da svedoči krši njegova osnovna ljudska prava i pravo da ne optužuje samog sebe.

Šta je Karadžić pitao

Karadžićeva pitanja na koje Mladić nije odgovorio glasila su:

„Da li ste me ikad informisali, usmeno ili pismeno, da će zarobljenici iz Srebrenice biti streljani; da se streljaju ili da su streljani?“

„Da li smo imali bilo kakav sporazum da građane Sarajeva valja

podvrgnuti granatiranju i snajperisanju?“

„Šta su bili razlozi za granatiranje i snajperisanje Sarajeva? Da li ste me o tome informisali?“

„Da li smo mi imali bilo kakav dogovor da proteramo Muslimane i Hrvata sa teritorija pod srpskom kontrolom?“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari