Radovanović: Rusija požurila sa registrovanjem vakcine protiv virusa korona

Ostavite komentar


  1. Imajući u vidu stručnjake kao što je Radovanović postavlja se pitanje zašto njega brine ruska i kineska vakcina kada će to naši stručnjaci proceniti , nakon pravilnog testiranja, da li je dovoljno dobra za Srbiju. Drugo pitanje, koje novinari nisu postavili, kada ćemo mi imati vakcinu za vakcinaciju na kovid? Ako agenciji za ispitivanje treba 6-12 meseci, plus upoređenje sa francuskom ili američkom vakcinom jer je doktor već eliminisao kinesku i rusku? Ko je taj ko će ispitivati američku vakcinu? Da li će ona biti uzeta bez prethodne rigorozne upotrebne dozvole. Izgleda da su pacijenti u pravu kada tvrde da je svaki lekar opredeljen za nekog mentora sa Zapada….

    1. Vakcine koje se razvijaju na zapadu MORAJU proći treću fazu testiranja na desetinama hiljada ljudi, i MORAJU praviti „prihvatljivo male“ probleme da bi se registrovale. Rusi i Kinezi su registrovali vakcine i počeli su proizvodnju, iako su nedovoljno ispitane. Iz ovih podataka je, svakom dobronamjernom jasno, da je zapad pokvaren, a istok je dobronamjeran i pošten. Na zapadu samo misle kako da uzmu pare, a ne misle na narod. Narod ima pravo na neispitane vakcine! Neko će umrijeti, neko postati invalid, pa šta? Važno je samo da se Srbi, Rusi i Kinezi vole. A, da, važno je i da mrze pokvareni zapad.

    2. Ne, prof dr Radovanovic koliko sam shvatio ne preferira nijednu od najavljenih vakcina. On samo upozorava da nepostovanje procedure testiranja moze da dovede do veoma teskih posledica.
      Profesor je u pravu. Cak i za automobil postoji probna voznja a kamo li za vakcinu.

    3. Najgore je ako domaca Agencija za lekove i medicinska sredstva bude politickim pritiskom vlasti opredeljena za neku vakcinu, koja ne bude dobra. A to je sa nasim klipetama sasvim moguce, a najbolji je primer delovanje kriznog staba.

    4. Ne razumem zašto mislite da se radi o „mentorstvu sa Zapada“. Budite iskreni, pre svega prema sebi, pa nam odgovorite da li radije kupujete kola ili neku drugu robu sa Zapada, proverenog kvaliteta, ili kupujete Kinesku i Rusku robu. Tako vam je i sa vakcinom. Nema tu nikakve zavere i mentorstva.

    5. Nije bitno šta kaže naša „struka“ (čitaj bruka). Bitno je šta kaže epidemiolog amater Jajincišenko, jer kod njega je kesa s parama i on se tu jedini pita. Ostali mogu samo da bleje.

  2. Kada Robert Koch-Institut objavi koja vakcina je sigurna moja djeca i ja idemo odmah na vakcinaciju. Zena ne mora ako bas nece.

  3. Čemu kritika? Rusi testiraju i „upotrebljavaju“ vakcinu na svojim građanima, i nikoga ne uslovljavaju da je nabavi (kupi) od njih. Čemu apriori ocena „da vakcina nije dobra“ samo zato što je iz Rusije ili Kine? Pogledajte kroz istoriju koliko je dobrih lekova izmišljeno „preko noći“, ali tada nisu postojale farmaceutske kompanije, materijalni interesi i lekari lobisti.

  4. Ne bi ja profiesore bio toliki optimista.
    Nemojte otpisivati ljude odavde, koji bi uradili sve za Rusiju, i koji ce favorizovati tu vakcinu, te ce doci do zaobilazenja procedura, samo kako bi ispalo da su nas Rusi opet spasli (vec vidjeno prilikom onih poplava).
    Nego mene zanima, cak i da je ta vakcina netestirana dovoljno, da li ona moze da napravi neku stetu ljudskom zdravlju, ili u najgorem slucaju prosto nece raditi protiv virusa korone? I ako postoji nezeljeno dejstvo, koliko to dugo moze da traje?

  5. Ako je Rusija proverila svoju vakcinu Sputnjik V na 38 svojih gradjana, to je ipak bolje nego u slucaju kad je Gejtc proveravao americku vakcinu protiv decije paralize po Africi i centralno americkim drzavama , gde su vakcinisane desetine hiljade dece, koja su bila potpuno zdrava, a posle vakcine su se hronicno razbolela.
    Ne verujem da bi Rusi uopste objavili da su otkrili vakcinu za kovid 19 da je nisu dobro proverili. Na kraju Putin ne bi zalozio svoj kredibilitet da promovise vakcinu koja je proverena samo na 38 dobrovoljaca.
    Cenjeni srpski naucnici malo vise vera u rusku farmaciju i medicinu. Oni nikada nisu zaostajali za zapadnom, samo nisu imali tehnicka sredstva kao npr. U Americi. Ali Rusi lece isto, ili mozda cak i bolje nego oni na zapadu.

  6. To je taj sovjetski mentalitet iz perioda hladnog rata koji i danas postoji. O eventualnim žrtvama i promašajima ni današnja Rusija ne želi da govori. Ništa ja njima ne verujem, a tu vakcinu ću odbiti da primim.

  7. Ovom coveku da se obracate sa Gospo’n Gospodine- znaci duplirano jer je Gospodin za sve neke poluprofesionalce i diletante zeljne medijske paznje i profita naravno!

  8. Znaci ovako:

    Zivim u Australiji i radim posao koji, zbog prirode posla, preporucuje vakcinisanje protiv sezonskg gripa,

    SVAKE godine, ali bas SVAKE, a ovaj posao radim vec 11 godina, nas ubedjuju da dobijamo vakcinu protiv 3 najcesca tipa virusa koji su u prosloj sezoni potkacili severnu hemisferu zemljine kugle.

    Sezona gripa u Australiji pocinje 1 juna. Sezona gripa na Severnoj zemljinoj hemisferi pocinje 1 oktobra.

    Od 1 oktobra do 1 juna ima 8 meseci.

    Pa kako onda profesore majku mu?

    Kao tu onda laze?

    Da li oni koji nas ubedjuju da vakcina koju dobijamo juna meseca pruza zastitu od 3 najcesca virusa koji su 8 meseci ranije napali Severnu hemisferu (citaj Evropu) ili nas lazete sada kada nam pricate da ce za vakcinu biti potrebno, evo vec sad vise od godinu dana?

    Ovo isto vazi za vas u Evropi kada vas u oktobru pelcuju protiv virusa koji su juna pogodili Juznu hemisferu.

    Za cije babe zdravlje sve ovo profesore?

  9. Nikada nisam shvatao tu filozofiju „biti prvi po svaku cenu“. Zašto je to vasžno? Zar nije važnije biti najbolji pa iako nisi prvi po brzini činjenja nečega? Zar nije bolje imati efikasnu i bezbednu vakcinu a ne „prvu“ ili poslednju, kako god se uzme.. Očigledno je da se bez vakcine epidemija koronone neće nikad, ali nikad završiti? Lanac zaražavanja neće biti moguće prekinuti dokle god imamo i jednog obolelog, to je valda već svima jasno. Stoga je jako važno da se napravi dobra vakcina jer će se najverovatnije morati primati u više doza (kao npr. antitetanusna zaštita). Bar je ovo moje mišljenje, što ne znači i da sam apsolutno u pravu..

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. septembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.