Radovanović: Vučić reklamira neregistrovan lek 1Zoran Radovanović Foto: Mila Teokarević (Arhiva)

Epidemiolog Zoran Radovanović rekao je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije ovlašćen da savetuje lekarima da daju lek molnupiravir pre nego što je odobren.

Radovanović je za N1 rekao da to prelazi njegove kompetencije i uzurpira tuđe pravo.

„Reklamira neregistrovan lek, po međunarodnim zakonima jako je kažnjivo za kompaniju ako je neko reklamira na taj način“, istakao je Radovanović.

On je rekao da je prvo najavljeno da će lek smanjiti hospitalizaciju i umiranje za 70 odsto, zatim za 50, a na kraju se ispostavilo da smanjuje takve ishode za 30 odsto.

Naglasio je da postoje izvesni problemi zbog kojih je Američka uprava za hranu i lekove oklevala izvesno vreme, ali da ga je odobrila, za razliku od Evropske agencije koja još okleva.

On kaže da lek molnupiravir treba da se daje lakšim i srednje teškim slučajevima, u prvih pet dana.

„Neželjena dejstva nisu toliko neprijatna, ima rezervi u samom mehanizmu dejstva leka, on sprečava razmnožavanje virusa, ali na taj način što pospešuje mutacije, postoje strahovi“, napomenuo je epidemiolog.

Prema njegovim rečima, takav lek ne može da bude zamena za vakcinaciju, jer se vakcinacijom sprečava obolevanje, a lekom se nekome ko je oboleo smanjuje verovatnoća da teško oboli ili umre.

Kako je objasnio, bolje vakcine – Fajzer i Moderna, smanjuju rizik od umiranja za 95-100 odsto.

Komentarišući doček Nove godine, Radovanović je rekao da se „mi već godinu i po dana držimo demagoške linije – hajde da narod bude srećan pa ako umre to je njegov problem“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari