Radovi na izgradnji regionalne sanitarne deponije na lokaciji Muntina padina, nedaleko od Pirota, odvijaju se po planu.

Očekujemo da kraj radova bude na proleće iduće godine i da deponija bude spremna za eksploataciju u prvoj polovini 2010. godine – kaže za Danas predsednik opštine Pirot Vladan Vasić.

– Neće biti zagađenja životne sredine, kao ni vikendica i parcela koje se nalaze na njenom obodu. Prečišćavaće se i otpadna voda, a trenutno se polaže vodonepropusna podloga – kaže Vasić.

Pored upravne, na na lokaciji deponije nalaziće se i zgrade u kojima će se prati i dezinfikovati kamioni koji dovoze smeće, a na platou deponije otpad će se i sortirati.

– Deponija će se prostirati na 18 hektara površine uz mogućnost proširenja, a predviđeno je da prva jama deponije traje osam godina, a da bi vek trajanja cele deponije bio od 20 do 25 godina – kaže Vasić.

Vrednost radova prve faze izgradnje je oko pet miliona evra. Najveći deo finansira Evropska unija sa 3,2 miliona evra, a Fond za zaštitu životne sredine u njenoj izgradnji učestvuje sa 1,4 miliona evra. Izvođač radova je austrijska „Alpina Por“, a angažovani su i brojni podizvođači.

Prema rečima Vasića, sve pripremne radove za izgradnju uradila je opština Pirot. – Kad kažem pripremne radove mislim na otkup zemljišta, kompletnu dokumentaciju, obezbeđivanje svih potrebnih dozvola i naknada za gradsko građevinsko zemljište. Sve to ukupno iznosi 1,4 miliona evra i sve je to finansirano iz naših izvora – kaže Vasić i dodaje da je kompletna dokumentacija rađena po standardima EU.

– Za sada ispitujemo zakonske mogućnosti da li naše Javno preduzeće „Komunalac“ može da formira zavisno preduzeće kome bismo poverili upravljanje deponijom. Otvaramo i mogućnost da iduće godine razmišljamo i o uvođenu strateškog partnera koji bi uložio svoj kapital i dobio mogućnost da delimično upravlja deponijom – kaže Vasić.

Prema njegovim rečima, kad počne da radi deponija, prvih 12 sela pirotske opštine moraće da uđe u redovan tretman otpada.

– Mislimo na sela koja se nalaze na takozvanom „kružnom putu“, Temska i Gnjilan, a pokušaćemo da pokrijemo i izletišta Planinarski dom i Vrelo – kaže Vasić.

Susedi za sada, ne učestvuju

Predsednik pirotske opštine kaže da susedne tri opštine u Pirotskom

okrugu do sada nisu učestvovale u izgradnji deponije. – Sigurno je da će srazmerno svojoj veličini morati da nadoknade ono što je Pirot uložio. Pirot će učestvovati sa 50 odsto ulaganja, a ostalih

50 odsto babušnička, belopalanačka i dimitrovgradska opština. Ove tri opštine moraće to da nadoknade kroz eksploataciju deponije jer će za njih, verovatno, taksa po toni biti nešto skuplja nego za građane pirotske opštine – kaže Vladan Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari