Radulović: Vučić i Mali stoje iza rušenja 1Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Premijer i njegov gradonačelnik Siniša Mali stoje iza nezakonite akcije u Savamali i sve njihove izjave, pa i ova su nevešt pokušaj da prikriju i opravdaju državni kriminal, kaže za Danas Saša Radulović, lider pokreta Dosta je bilo, komentarišući jučerašnje navode Aleksandra Vučića, koji je izjavio da bi lično prisustvovao rušenju nelegalnih objekata u Hercegovačkoj ulici da je ono bilo organizovano preko dana.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Prema Radulovićevim rečima, umesto da se prenemaže pred kamerama i saziva hitne konferencije za novinare u kojima omalovažava ombudsmana, poredeći ga sa svojom tetkom, premijer bi trebalo da dozvoli da policijska istraga, tužilaštvo i nezavisni kontrolni organi urade svoj posao i utvrde odgovornost svih koji su naredili i izveli tu akciju.

– Nezavisna istraga bi pokazala ono što premijer neuspešno pokušava da sakrije – da je upravo on glavni sponzor nelegalnog rušenja, organizovanog za njegove partnere iz Beograda na vodi – tvrdi Radulović.

Vučićevu opasku da od rušenja u Hercegovačkoj prave političku temu oni koju su u fantomkama hapsili Slobodana Miloševića, potpredsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac vidi kao relativizaciju nezakonitog ponašanja.

– Više nego zabrinjavajuće je da premijer pokušava da relativizuje očigledno nasilno kršenje zakona čime sve građane dovodi u stanje straha i iščekivanja šta je sledeće što ljudi sa maskama mogu da urade njima ili sugrađanima. Umesto da je te „idiote“ priveo pravdi i objavio njihova imena, on upravo radi suprotno. Srbija postaje zemlja nasilnika bez imena koji očigledno imaju podršku države – rekao je Šutanovac za Danas.

Na jučerašnjoj vanrednoj konferenciji za medije premijer Vučić je govoreći o rušenju u Savamali kritikovao politizaciju tog slučaja izjavivši da je to „samo nova tema onih koji su izgubili na izborima i koji su već zaboravili izbornu krađu“. Prema njegovim rečima, tu temu pokreću oni koji su u fantomkama uhapsili bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića i „kojima su fantomke sredstvo rada“.

Vučić je iznova rekao da su rušenje u Hercegovačkoj ulici izveli „idioti“ i da bi on ponosno usred bela dana stajao ispred bagera, jer su, kako je istakao, tamo rušeni bespravno podignuti objekti.

– Tek ćemo da otvorimo temu o tome kako su ti objekti dospeli tamo i koji gradonačelnici su davali dozvole i poklone – rekao je Vučić.

Vučić: Ne znam šta je Armi šop

Govoreći o slučaju rušenja u Savamali premijer Vučić se osvrnuo na konferenciju za medije Demokratske stranke, koju su funkcioneri ove stranke počeli sa fantomkama na glavi. „NJima su fantomke bile osnovno sredstvo za rad. Hapsili su tako političke protivnike, a i danas mogu da izvuku za minut fantomku iz džepa. Ja ne bih mogao dva dana da je nađem, a oni mi pričaju 'ima je u Armi šopu'. Ja ne znam ni šta je to“, rekao je Vučić.

Đukanović: Strancima i tajkunima odgovaralo noćno rušenje

U autorskom tekstu za portal Standard funkcioner SNS-a Vladimir Đukanović je implicirao da su „strani faktor“ i „domaći tajkuni“ imali interes da se noću sruše objekti u Hercegovačkoj ulici. „U ovom slučaju imamo bar dva zainteresovana subjekta, koji su očito u nekom momentu možda našli zajednički jezik. Prvi je jedan tajkunski lobi, kome smeta izgradnja projekta Beograd na vodi i koji sve čini nemilice štampajući biltene i vodeći sumanutu kampanju preko raznih medija da se taj projekat stopira, jer ih finansijski direktno pogađa. Drugi je strani faktor, koji na ovaj način stvara destabilizaciju zemlje uz neverovatan osećaj nesigurnosti kod građana. Nisam siguran da se ova dva faktora nisu negde udružila, jer cilj je isti – podrivanje Vučića“, piše Đukanović.

Janković: MUP duguje izvinjenje građanima

Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je juče, povodom konferencije za novinare premijera Aleksandra Vučića, da „jedini ko ima razloga da se izvini jeste Ministarstvo unutrašnjih poslova – građanima, zbog toga što ih je 25. aprila od 2 do 4 časa ujutro, u beogradskoj Savamali, mimo zakona i svoje dužnosti ostavilo na cedilu, na milost i nemilost ljudima pod fantomkama i bagerima“. „Zaštitnik građana podseća na zvanični izveštaj o nezakonitostima i nepravilnostima u radu policije te noći, koji je dostavljen kontrolisanom organu i javnosti, u kome je svaka utvrđena činjenica dokumentovana. Taj izveštaj prvo treba pročitati, a onda sprovesti preporuke koje sadrži, kako se događaj iz izborne noći nikada ne bi ponovio. Sve drugo je skretanje pažnje sa tog događaja od ogromnog javnog interesa i Zaštitnik građana u tom skretanju pažnje neće učestvovati“, navodi se u Jankovićevom saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari